Η UBS Group AG προσφέρθηκε να αγοράσει την Credit Suisse για έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια (αν και το ενεργητικό της τράπεζας είναι στα 500 δισ. δολάρια), με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να παρακάμψει την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή, ανέφεραν την Κυριακή οι Financial Times.


Η προτεινόμενη συμφωνία για όλες τις μετοχές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί το απόγευμα της Κυριακής, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η τιμή της συμφωνίας θα είναι ποσοστό της τιμής κλεισίματος της Credit Suisse την Παρασκευή.

Οι FT ανέφεραν ότι η UBS προσφέρει τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή, που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν την Παρασκευή στο 1,86 ελβετικό φράγκο.


Η ταχέως εξελισσόμενη φύση των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι οι όροι οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας μπορεί να είναι διαφορετικοί από αυτούς που αναφέρονται.

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, σε επικοινωνία με το CNBC.

Την ίδια ώρα η ελβετική κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να παρακάμψει την ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, έγραψε η εφημερίδα.

Η UBS πιέζεται να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε εντός της ημέρας την εξαγορά της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Χθες Σάββατο 18 Μαρτίου πάντως οι συνομιλίες για τη διάσωση της Credit Suisse ήταν σε εξέλιξη καθώς η UBS ζήτησε 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το κόστος σε περίπτωση που προχωρήσει σε εξαγορά της τράπεζας.

Οι αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης της τράπεζας με τους πελάτες και επενδυτές, μετά και την αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές επιθυμούν να βρεθεί μια λύση πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, πηγή του Reuters προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες συναντούν σημαντικά εμπόδια και ότι μπορεί να χρειαστεί να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας εάν οι δύο τράπεζες συνενωθούν.


Οι εγγυήσεις που ζητά η UBS θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές νομικές δαπάνες, δήλωσαν δύο άτομα στο Reuters.

Η UBS και η ελβετική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι φρενήρεις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου έρχονται έπειτα από μια βίαιη εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές και τις προσπάθειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να στηρίξουν τον κλάδο. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε στήριξη των καταθέσεων των καταναλωτών, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα έριξε σωσίβιο 50 δισ. δολ. στην Credit Suisse για να στηρίξει τον ισολογισμό της.

Η UBS δεχόταν πιέσεις από τις ελβετικές αρχές να εξαγοράσει την κύρια ανταγωνίστριά της προκειμένου να ελέγξει την κρίση, δήλωσαν πηγές. Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει την απόσχιση του ελβετικού βραχίονα της Credit Suisse.

Η Ελβετία ετοιμάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα για να επισπεύσει τη συμφωνία, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι αμερικανικές αρχές εμπλέκονται, συνεργαζόμενες με τους Ελβετούς ομολόγους τους για να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας, ανέφερε το Bloomberg News, επικαλούμενο επίσης πηγές.

Ο Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway Inc έχει συζητήσει με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για την τραπεζική κρίση, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι βρίσκονται επίσης σε συνεχείς συζητήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακο για την τύχη της Credit Suisse, δήλωσε πηγή του Reuters. Εκπρόσωποι του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών και της Αρχής Προληπτικής Ρύθμισης της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία εποπτεύει τις τράπεζες, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την τελευταία εβδομάδα. Η τράπεζα έλαβε σανίδα σωτηρίας από την Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών.

Κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών πλούτου στον κόσμο και θεωρείται μία από τις 30 ισχυρότερες συστημικές τράπεζες του κόσμου, μία ενδεχόμενη κατάρρευση θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σημειώνει το Reuters.

Υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα για ενδιαφέρον για την Credit Suisse από άλλους ανταγωνιστές. Το Bloomberg ανέφερε ότι η Deutsche Bank εξέταζε το ενδεχόμενο να αγοράσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός BlackRock διέψευσε δημοσίευμα που ανέφερε ότι συμμετείχε σε ανταγωνιστική προσφορά για την τράπεζα.

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank με έδρα την Καλιφόρνια έφερε στο επίκεντρο το πώς οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη – πιέζουν τον τραπεζικό τομέα.

Η κατάρρευση της SVB και της Signature είναι οι μεγαλύτερες πτωχεύσεις τραπεζών στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Washington Mutual κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως έχουν πληγεί μετά την κατάρρευση της SVB, με τον δείκτη S&P Banks να σημειώνει πτώση 22%.
 
Top