Aντιμέτωπη με διαδηλώσεις βρέθηκε για έβδομη ημέρα η η γαλλική κυβέρνηση κατά των σχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος συνταξιοδότησης που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με την ψηφοφορία επί των επίμαχων διατάξεων από την Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου να αναμένεται  το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα, οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται επηρεάζοντας την ομαλή λειτουργία των διυλιστηρίων, των δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και της συλλογής απορριμμάτων.

Μία συμμαχία εργασιακών σωματείων που διατηρεί μία σπάνια εικόνα ενότητας από την έναρξη του κινήματος των διαδηλώσεων στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ελπίζει ότι θα συνεχίσει την άσκησης της πίεσης στην κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις.

Κομβικό ρόλο μεταξύ των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων έχει η παράταση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης για δύο έτη, στα 64 έτη.

Όπως μεταδίδει το France24, περισσότερες από 200 διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλη τη Γαλλία, ενώ η Γερουσία θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής για το κείμενο του νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας κάνει λόγο για χαμηλή συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Τα συνδικάτα ωστόσο έχουν άλλη άποψη.

Αυτή η έβδομη ημέρα κινητοποίησης συγκέντρωσε 368.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 48.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Η CGT έχει καταμετρήσει 300.000 διαδηλωτές στο Παρίσι. Ο αριθμός για την εθνική συμμετοχή του CGT δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

«Η αποφασιστικότητα μας είναι εδώ, περάσαμε σε ένα στάδιο μεγάλης οργής, με αυτό που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» την Παρασκευή, απορρίπτοντας το αίτημα των συνδικάτων να τον συναντήσουν, είπε ο γενικός γραμματέας της CGT, Philippe Martinez.

«Αφού είναι τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει παρά να ακούσει τον κόσμο. Θα δούμε την ανταπόκριση του λαού», είπε, ερωτηθείς πριν από την έναρξη της διαδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη στο Παρίσι.

Πάντως και από τη χθεσινή μέρα των κινητοποιήσεων δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συλλήψεις.

 
Top