Της Ιωάννας Υψηλάντη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συζητήσουν το περιστατικό, στην Μαύρη θάλασσα, που... οδήγησε στην απώλεια του Αμερικανικού κατασκοπευτικού-επιθετικού ντρον "MQ-9 Reaper" με το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το περιστατικό, λίγο νωρίτερα στην επίσημη δήλωση της ευρωπαϊκής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, κατηγορώντας τους πιλότους του ρωσικού αεροσκάφους για "αντιεπαγγελματισμό" και "αδιαφορία".
Τυπικά, η Ρωσία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι κατέστρεψε το UAV των ΗΠΑ, αφού οι ίδιοι παραδέχονται ότι έπρεπε να το ρίξουν μόνοι τους. Ως εκ τούτου, θα επιχειρηματολογήσουν υποστηρίζοντας ότι το "ντους" της κηροζίνης, που δέχθηκε το ντρον, από το βομβαρδιστικό της Ρωσίας, είχε θανατηφόρες συνέπειες.
Ανάλογα με τη μηχανική διαμόρφωση, το χαμένο ντρον θα μπορούσε να κοστίζει από 23 έως 30 εκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη απώλεια του MQ-9 Reaper με "ρωσικό ίχνος". Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στη Λιβύη το 2019-2020, 2 αμερικανικά και 1 ιταλικά Drone MQ-9 καταρρίφθηκαν. Τουλάχιστον για δύο επεισόδια κατηγορήθηκε ο ιδιωτικός Ρωσικός στρατός Βάγκνερ, που κατείχε στον εξοπλισμό του τα "Παντσίρ".
Οι Ρώσοι πιλότοι, που συμμετείχαν στο περιστατικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο στην Κριμαία. Μάλλον πάνε για μετάλλιο.
Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε και πήγε για ύπνο.


 
Top