Ενισχύονται οι φωνές που καταγγέλλουν την πολιτική που ακολουθείται απέναντι στην Τουρκία με αιχμή και το παζάρι που επιχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και μπορεί να εκληφθεί από την Άγκυρα ως πολιτική επιβράβευσης.

Η επιστολή που δημοσιεύεται στους Financial Times και υπογράφεται από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και νυν Γενικό Διευθυντή στο Turkish Democracy Project, Μαρκ Γουάλας και την Εκτελεστική Διευθύντρια του Turkish Democracy Project, Μαντελέιν Τζόελσον υπογραμμίζεται το «Μεγάλο Παζάρι» της Τουρκίας σε σχέση με την ένταξη Ελσίνκι και Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ ενώ ασκείται κριτική στη στρατηγική των Συμμάχων, προκειμένου να άρει το βέτο του ο τούρκος πρόεδρος.

Το πρόβλημα της ανταμοιβής
«Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι ανταμείβει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν» αναφέρει η επιστολή.



«Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί ομόφωνη ψηφοφορία για να αντιμετωπίσει μια κρίση. Κάθε παραχώρηση που θα εξαχθεί από τη Συμμαχία θα επιδεικνύεται ως διπλωματική νίκη από τον Ερντογάν, βοηθώντας τον να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη και να βοηθήσει την προσπάθεια επανεκλογής του το επόμενο έτος» τονίζεται στο κείμενο που δημοσιεύουν οι FT.

Οι κανόνες του παζαριού

Όπως επισημαίνεται «η αλήθεια είναι ότι το παζάρι λειτουργεί μόνο αν είσαι διατεθειμένος να αποχωρήσεις. Όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη είναι απρόθυμα να κάνουν το απόλυτο βήμα της απομάκρυνσης της Τουρκίας, έστω και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις».

Σημειώνουν ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ήδη ότι, ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, «ο Ερντογάν δεν ανήκει» και «πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να εργαστούν προς αυτόν τον στόχο».

Βρείτε την έξοδο
Η επιστολή τονίζει ότι «εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιούνταν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή των κρατών μελών μέχρι οι ηγέτες τους να ευθυγραμμιστούν εκ νέου με τις αξίες και τα συμφέροντα της Συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα κατανοούσε την προοπτική πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών για τις ενέργειές του».

Η επιστολή καταλήγει σημειώνοντας ότι «αν θες να φύγεις κερδισμένος (με δίκαιη τιμή) από το Μεγάλο Παζάρι, το πρώτο που πρέπει να ξέρεις είναι που βρίσκονται οι έξοδοι».


 
Top