Ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σενάριο για τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις 20 του Ιουλίου, την προσάρτηση των Κατεχομένων της Κύπρου.

Σ’ αυτή την αποκάλυψη προχώρησε ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας».

«Χθες κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Ζεμενίδης. «Το σενάριο που επικρατεί, είναι ότι μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων, και υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα, επισήμανε ότι μετά από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί στους επόμενους δύο-τρεις μήνες Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον κ. Μπάιντεν, ένας άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύεται και ο Γερουσιαστής κ. Μενέντεζ.

Στην περίπτωση θερμού επεισοδίου πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις επηρεάζοντας την Τουρκία. Σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη είναι ο Τζέικ Σάλιβαν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο Υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Υπ. Άμυνας Τζέικ Όστιν «γιατί έχουν αυτή την ικανότητα να το κάνουν». Το θέμα ωστόσο είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο», υπογράμμισε ο Έντι Ζεμενίδης.

Τι ανέφερε για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

«Εγώ νομίζω ότι ο κ. Μπάιντεν για να εξασφαλίσει την Σουηδία και την Φινλανδία χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν αλλά να δούμε και ποιες είναι οι πράξεις του. Ο αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ασκήσει καθόλου πίεση στο Κογκρέσο για τα F16, παρόλο που το συζητάνε, παρόλο που λένε ναι επίσημα» ανέφερε στη συνέχεια ο Έντι Ζεμενίδης.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Μπάιντεν εάν ενεργούσε μόνος του δεν θα προχωρούσε στην αναβάθμιση των F16 στην Τουρκία «με τον τρόπο που θέλει ο κ. Ερντογάν», ενώ εκτίμησε ότι χωρίς αλλαγή πολιτικής από την τουρκική ηγεσία ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα πάρει αυτό που επιθυμεί.

«Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για 6 μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται» πρόσθεσε. Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, ότι με το να αποκλείει ο Πρόεδρος Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα βάζει ταυτόχρονα, ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία για τα F16.

«Το Κογκρέσο έχει πάντα πάρει σκληρή θέση και υπό την προεδρία Τραμπ και τώρα, έναντι της Τουρκίας και με τα F35 και τώρα με τα F16. Η Ελλάδα είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F35, καθώς έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος, έχει δείξει τις ικανότητές της και η Αμερική θα επενδύσει σε αυτές τις αμυντικές σχέσεις. Το Κογκρέσο στέλνει με την πρόσφατη τροπολογία σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι φτάνει πια, αν θέλετε να είστε σύμμαχος και να πάρετε τα F16 δεν σας λέμε ποτέ, αλλά να μας αποδείξετε ότι είστε όχι μόνοι σύμμαχος της Αμερικής αλλά και στο ΝΑΤΟ και απέναντι στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Ζεμενίδης.


 
Top