Την Πέμπτη που μας πέρασε (14/7), ο υπουργός τουρισμού κύριος Βασίλης Κικίλιας συνοδευόμενος από κυβερνητικά στελέχη, βρέθηκε για μερικές ώρες από το Σίσι μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο, περιόδευσε σε διάφορα σημεία, πέρασε και από την Ελούντα και στη συνέχεια ολοκληρώνοντας τις επαφές είχε συνάντηση στο Επιμελητήριο Λασιθίου με όλους τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό τομέα φορείς, όπου ακούστηκαν διάφορα.

Όμως αυτό που ενόχλησε ήταν η αντιμετώπιση του δημάρχου Αγίου Νικολάου όταν ο τελευταίος έθεσε το πολύχρονο πρόβλημα της τουριστικής εκπαίδευσης. Ο κύριος Κικίλιας διακόπτοντας τον Δήμαρχο είπε κάποια πράγματα περί χρηματοδοτήσεων όλα αυτά τα χρόνια και λοιπά και λοιπά που δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση με το θέμα.

Από την πλευρά του βέβαια ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ/ Ζερβός παρέλειψε να αναφέρει ότι στο ξεκίνημα του τουρισμού αυτοί που έδειξαν το δρόμο ήταν οι Αιγυπτιώτες Έλληνες που είχαν περάσει από τη Σχολή του Καΐρου.

Το κύριο πρόβλημα έχει να κάνει με την ελλιπή τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Που σε συνδυασμό με την μικρή τουριστική περίοδο και τις ελάχιστες αποδοχές, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης προσωπικού. Η τουριστική σχολή στον Άγιο Νικόλαο (ΑΣΤΕΚ) όπως είπε και ο δήμαρχος ήταν μιας και εξ αρχής αποπαίδι. Ουδείς ποτέ την πήρε στα σοβαρά, τη στήριξε σοβαρά, για να λειτουργεί στο επίπεδο που θα έπρεπε να λειτουργεί.

Αποτέλεσμα όλο και λιγότερα τουριστικά στελέχη στην αγορά. Ειδικά φέτος ο εκρηκτικός συνδυασμός μικρής τουριστικής περιόδου χαμηλόμισθων και συρρίκνωσης ταμείου ανεργίας, απομάκρυνε πολλές χιλιάδες εργαζόμενους από τον τουριστικό τομέα, όπως είπε και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης.

Το θέμα χρήζει επείγουσας άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης στρατηγικής, όλα όμως κάτω από την ομπρέλα ενιαίας τουριστικής πολιτικής σε όλη τη χώρα. Κάτι που δεν υπάρχει.

Μπορεί ο υπουργός τουρισμού κύριος Βασίλης Κικίλιας να έχει συγκεκριμένες απόψεις και ιδέες για το θέμα και να θέλει και να θεωρεί ότι πρέπει να τις επιβάλει, η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Και αν δεν γίνει κάτι άμεσα του χρόνου θα είναι χειρότερα τα πράγματα. Ο ήλιος και η θάλασσα, δεν αρκούν πλέον …….


Υ.Γ. Εάν ο κύριος Υπουργός ενοχλείται από την ύπαρξη των Μέσων Ενημέρωσης, ας φροντίσει και αυτός και οι του κόμματος να εκφράσουν έγκαιρα την επιθυμία του και όχι να ακούγεται να λέει στο μικρόφωνο, ποιοι είν’ αυτοί …… Θα ήταν κατανοητό εάν επρόκειτο για κομματική συνάθροιση, αλλά επρόκειτο για πρόσκληση προς τους τουριστικούς φορείς του τόπου.


 
Top