Σε τεντωμένο σκοινί η κυβέρνηση στην Ιταλία, καθώς ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, με τον τελευταίο να ζητά από τον Ιταλό πρωθυπουργό να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο.

Ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε, σε σχετική ανακοίνωση, ότι ο συνασπισμός εθνικής ενότητας που στήριζε την κυβέρνησή του δεν υπάρχει πια. Όπως υπογράμμισε, η μη συμμετοχή των Πέντε Αστέρων στην ψήφο εμπιστοσύνης ήταν «πολύ σημαντική από πολιτική άποψη».

Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ιταλίας.

Πολύωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ματαρέλα

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Μάριο Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας, η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της, δεν υφίσταται πλέον.

»Τις ημέρες αυτές, από μέρους μου, καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός, «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».
Κόντε: «Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς»

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, οι γερουσιαστές του οποίου δεν έδωσαν την Πέμπτη το μεσημέρι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε σχετικά:
«Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».

Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Ο πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν αποδέχεται την παραίτηση του Ντράγκι – κάτι που έγινε ήδη – και του «δίνει εντολή» να επιστρέψει και να διερευνήσει εάν και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επαλήθευσης πλειοψηφίας.

Τέλος της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές
Ο Μάριο Ντράγκι θα υποβάλλει την παραίτησή του και δεν θα διερευνήσει την ύπαρξη μιας νέας πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα ο Ματαρέλα να «διαλύσει» την Γερουσία και το Κοινοβούλιο και να προχωρήσει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με το νόμο, αυτές θα πρέπει να γίνουν σε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών, δηλαδή μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Μεταβατική κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»

Σχηματίζεται μια κυβέρνηση με έναν μεταβατικό πρωθυπουργό, ώστε να «περάσουν» τα τελευταία μέτρα και να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες κάλπες.


 
Top