Στις ομοιότητες και τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με την Λαϊκή Ένωση του Μελανσόν σήμερα, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξη, που έχει τον τίτλο «Γιάνης Βαρουφάκης: Ο Εμανουέλ Μακρόν διεξάγει έναν ταξικό πόλεμο», εξέφρασε την υποστήριξή του προς το κόμμα της Νέας Λαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και την κοινωνία του Ζαν Λικ Μελανσόν, σημειώνοντας τα μεγάλα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αν κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τους παραλληλισμούς που γίνονται μεταξύ της Λαϊκής Ένωσης και του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η περίπτωση της Γαλλίας είναι πολύ ιδιαίτερη, καθώς το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ενθαρρύνει τις ευρείες συμμαχίες.

Συγχαίροντας τον Μελανσόν για τον συνασπισμό που κατάφερε να δημιουργήσει, τόνισε πως αν τελικά κερδίσει την πλειοψηφία, θα είναι σε θέση να επιβληθεί ως πρωθυπουργός και ότι τότε ο Μακρόν θα έχει πρόβλημα και θα επηρεαστεί η ικανότητά του να κυβερνήσει. Συνεχίζοντας, όμως, σημείωσε πως αν ο Μελανσόν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, ο συνασπισμός θα καταρρεύσει, διότι δεν δεσμεύεται πραγματικά από ένα κοινό πρόγραμμα, αλλά μάλλον από την προοπτική να έχει πλειοψηφία στη Γαλλική Συνέλευση.

«Αυτή είναι και μια σημαντική διαφορά με το 2015: τα εσωτερικά μας προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκρίνονται με εκείνα της Λαϊκής Ένωσης, όπου παραμένουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές, για το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρίνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην επισήμανση της εφημερίδας ότι υπάρχει, ωστόσο, ένα κοινό σημείο μεταξύ των δύο συνασπισμών – η βούληση να αψηφήσουν ορισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες – ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι, το 2015, το πρόβλημα δεν ήταν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η τρόικα τις παραβίαζε.

Δήλωσε, επίσης, ότι θα υποστηρίξει τον Μελανσόν, θεωρώντας ότι μια γαλλική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη, χωρίς να αμφισβητήσει το γράμμα των συνθηκών.

Η συζήτηση για την αναδιατύπωση των συνθηκών είναι πρόωρη πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αποσπά την προσοχή από αυτό που πρέπει να συζητηθεί: την παραβίαση των ευρωπαϊκών νόμων και συνθηκών από εκείνους που τους επικαλούνται, για να επιβάλουν τα ολιγαρχικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη. Η Αριστερά θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Το Frexit και το… Grexit
Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η αναχρηματοδότηση του γαλλικού χρέους θα δεχθεί επίθεση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές αν κερδίσει ο Μελανσόν, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι αυτό θα συμβεί δίχως αμφιβολία και, μεταξύ άλλων, τόνισε πως ο Μελανσόν πρέπει να έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του την πιθανότητα επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

«Είμαι αντίθετος με την ιδέα να τεθεί ως στόχος, ποτέ δεν ήθελα ένα Grexit ή μια επιστροφή στη δραχμή. Δεν νομίζω ότι ο Μελανσόν πρέπει να έχει πολιτική επιστροφής στο φράγκο, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να φοβάται ή να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει αν μετάνιωσε που υποστήριξε τον Mακρόν το 2017, διευκρίνισε ότι δεν τον υποστήριξε από τον πρώτο γύρο, αλλά στον δεύτερο γύρο εναντίον της Λεπέν. «Κάτι που θα ξανακάνουμε για κάθε υποψήφιο που αντιμετωπίζει έναν φασίστα», σχολίασε.

«Είναι τρέλα να σύρουμε τον Πούτιν στα διεθνή δικαστήρια»
«Νομίζω ότι ο Μακρόν διεξάγει έναν ταξικό πόλεμο εναντίον της πλειοψηφίας των Γάλλων, γι’ αυτό και είμαι εναντίον του», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ωστόσο το σημείο στο οποίο συμφωνεί μαζί του:
«Από την άλλη πλευρά, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, πολλοί τον έχουν επικρίνει, αλλά συμφωνώ μαζί του σε ένα σημαντικό σημείο: το να επιδιώκουμε μια τελική νίκη για την Ουκρανία, να επιδιώκουμε να σύρουμε τον Πούτιν ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων, είναι ενάντια στο συμφέρον των Ουκρανών. Είναι καθαρή τρέλα, είναι μόνο προς το συμφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών του Τέξας, θα καταστρέψει την Ευρώπη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξεκινήσουμε άμεσα μια ειρηνευτική διαδικασία και να καταλήξουμε σε μια συνθήκη, που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να γίνει μια ουδέτερη δημοκρατική χώρα».
 
Top