Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία αποτελούν πολιτικό «σεισμό» για τη χώρα. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επιχειρήσει να «στήσει» συμμαχική κυβέρνηση αφού έχασε την απόλυτη πλειοψηφία. Η Λαϊκή Ένωση του Ζαν Λικ Μελανσόν έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ μεγάλη άνοδο κατέγραψε η Μαρίν Λεπέν. 

Πολιτικός «σεισμός» στη Γαλλία. Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» απέτυχε να πάρει την αυτοδυναμία στην Εθνοσυνέλευση μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα exit poll, το «Μαζί» καταλαμβάνει 230 έδρες στο κοινοβούλιο (από τις 224 στην πρώτη εκτίμηση). Για την αυτοδυναμία χρειαζόταν 289 έδρες. Το 2017 η παράταξη του Μακρόν είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία με 308 έδρες.

Δείτε τα επικαιροποιημένα exit poll


Πώς θα κινηθεί η παράταξη Μακρόν
Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», επισήμανε. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν θα κληθεί να σχηματίσει μια συμμαχική κυβέρνηση, με τους δεξιούς Ρεπουμπλικανούς να είναι το υποψήφιο κόμμα για συνεργασία με το «Μαζί» του Γάλλου προέδρου.

Με βάση τα exit poll, αυτοί θα καταλάβουν 76 θέσεις (αντί για 78 που κέρδιζαν στην πρώτη εκτίμηση). Στις προηγούμενες εκλογές είχαν κερδίσει 101 έδρες.

Ωστόσο, ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Μακρόν με κυβέρνηση μειοψηφίας δεν αποκλείεται, ωστόσο τα περιθώρια κινήσεων για τον Γάλλο πρόεδρο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα με βάση τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα.

Ο αναλυτής του France24, Ντγάγκλας Χέρμπερτ αναφέρεται και στην επιλογή ο Μακρόν να διαλύσει τη Βουλή και να πάει σε νέες εκλογές, μια επιλογή που τη χαρακτηρίζει «πυρηνική». Θυμίζει ότι αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, όπως συνέβη με τον Ζαν Σιράκ.

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Μακρόν που μένουν εκτός Βουλής
Η υπουργός Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.

Ο Ρισάρ Φεράν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας «Nupes».

«Μόλις έμαθα τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του 6ου διαμερίσματος του Φινιστέρ επέλεξαν να εκλέξουν την αντίπαλό μου», τη Μελανί Τομέν, είπε στους δημοσιογράφους ο Φεράν.
Ο Κριστόφ Καστανέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη.
Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.
Τα πρώτα αποτελέσματα, που δίνουν στην προεδρική παράταξη μόνο σχετική πλειοψηφία, δεν καθιστούν ακυβέρνητη τη Γαλλία όμως «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη» τόνισε.
Ο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε «να τα πάει καλύτερα» σε ό,τι αφορά την προστασία της αγοραστικής δύναμης και τόνισε ότι «τώρα θα πρέπει να ενεργήσει γρηγορότερα».
Όλα θα εξαρτηθούν από «το αίσθημα ευθύνης» των άλλων πολιτικών παρατάξεων, υποστήριξε ο υπουργός, καλώντας όλους όσους αυτοχαρακτηρίζονται φιλοευρωπαίοι και ανησυχούν για την προστασία του περιβάλλοντος να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, εξήγησε.

Καθοριστικός ο ρόλος της αποχής

Οι πάντες συμφωνούν ότι καταλυτικό ρόλο στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών έπαιξε η αποχή. Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της αποχής που έφτασε στο 54%. Η σημερινή αποχή ήταν μεγαλύτερη από αυτή του πρώτου γύρου που έφτασε στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.
 
Άλμα Μελανσόν, αξιωματική αντιπολίτευση η «Λαϊκή Ένωση»
Η «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν Λικ Μελανσόν είναι η μεγάλη κερδισμένη του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, με βάση τα exit poll. Η «Nupes» αναμένεται να καταλάβει 149 έδρες. Το 2017 είχε μόλις 17 έδρες.

Πώς μοιράζονται οι έδρες της «Λαϊκής Ένωσης»: το κόμμα του Μελανσόν «La France Insoumise» έχει τις 86 έδρες, οι Οικολόγοι καταλαμβάνουν 28 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 22 και το Κομμουνιστικό Κόμμα 13.

Το σύνολο της Αριστεράς κατείχε 67 έδρες στο απερχόμενο νομοθετικό σώμα, με τους Πράσινους ειδικότερα να έχουν πολύ λίγους βουλευτές για να σχηματίσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα.

Ικανοποιημένος ο Μελανσόν

Για μία «εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» έκανε λόγο ο Ζαν Λικ Μελανσόν, αναφερόμενος στα exit poll του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

«Η ήττα του προεδρικού κόμματος είναι ολοκληρωτική και δεν υπάρχει πλειοψηφία», τόνισε. Όπως είπε: «Πετύχαμε τον πολιτικό μας στόχο».

Επιφυλάχθηκε μέχρι τα τελικά αποτελέσματα για να αναλύσει εις βάθος τη νέα ισορροπία δυνάμεων.

Ο Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της Αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Για πρώτη φορά από το 1986 η ακροδεξιά θα έχει κοινοβουλευτική ομάδα

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει 85 έδρες (89 στην πρώτη εκτίμηση) από τις 8 έδρες που κατέλαβε πριν από πέντε χρόνια. Όπως αναφέρει η Le Monde, μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας η ακροδεξιά ξεπέρασε το όριο για το σχηματισμό ομάδας στην Εθνοσυνέλευση (15 βουλευτές), το οποίο επιτρέπει ορισμένους κοινοβουλευτικούς πόρους και προνόμια.

Η μόνη φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1986, όταν ο πατέρας της Λεπέν, ο Ζαν-Μαρίν Λεπέν, ηγήθηκε μιας ομάδας βουλευτών του Εθνικού Μετώπου για δύο χρόνια.

Η Λεπέν, στη σύντομη δήλωσή της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όσους, όπως είπε, «μας εμπιστεύτηκαν και μας επιτρέπουν να πετύχουμε τους τρεις στόχους μας».

Στη συνέχεια εξήγησε: «Να έχει μειοψηφία ο Μακρόν, να ακολουθήσουμε την πολιτική μας ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και να αποκαταστήσουμε την ισχύ του έθνους μας. Είμαστε μία ομάδα, που θα κινηθεί ενάντια στην άκρα Αριστερά και την παράταξη του Μακρόν.
Θα σεβόμαστε τους θεσμούς, μόνη μας πυξίδα το συμφέρον της πατρίδας και του γαλλικού λαού».

Την ενσωμάτωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γαλλία μπορείτε να δείτε εδώ
 
Top