Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, παρότι επανέλαβε – «μονότονα», όπως είπε χαρακτηριστικά – ότι θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι, γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Στο κέντρο» στην ΕΡΤ.

«Η πολιτική αστάθεια θα καθορίσει τις εξελίξεις» τόνισε, ενώ προσέθεσε πως δεν θα ήθελε «οι πρόωρες εκλογές να αντικατασταθούν από ένα τοξικό κλίμα».

Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα, επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στην απλή αναλογική.

«Μείζον ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα», τόνισε ενώ, αναφορικά με τα σενάρια αυτοδυναμίας, σε περίπτωση που την κατακτήσει η ΝΔ, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει κυβέρνηση αποκλειστικά με στελέχη της ΝΔ, το έχω αποδείξει. Άλλο αυτοδύναμες, άλλο μονοκομματικές κυβερνήσεις». «Αυτοδύναμη η Ελλάδα είναι το δίλημμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Έχω πει σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν γίνω πρωθυπουργός, ότι οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι κατάκτηση για τη χώρα. Οι εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα, το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Είναι, νομίζω, μια σταθερή κουβέντα η οποία γίνεται και μάλιστα είχα πει χαριτολογώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους».

Και προσέθεσε: «Μπαίνουμε πια στον τέταρτο χρόνο, τον Ιούλιο. Κατά συνέπεια καταλαβαίνω γιατί αυτή η κουβέντα φουντώνει. Αλλά το δικό μου χρέος είναι να κρατώ σταθερό το κυβερνητικό τιμόνι και να μην επιτρέπω προεκλογική χαλάρωση, διότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί.

Κι εγώ έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχω επιτελέσει. Θα λάβουν και οι πολίτες υπ’ όψιν, προφανώς, και τις συγκυρίες, και θα συγκρίνουν και με αυτό το οποίο είχε προηγηθεί και θα προβάλλουν, πιστεύω -και με βάση και με γνώμονα την αξιοπιστία των όσων έχουμε κάνει- και στο μέλλον. Και θα αποφασίσουν αν θέλουν να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει».

Για την απλή αναλογική
«Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Το έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους και το γεγονός ότι μεσολαβεί μια εκλογή με απλή αναλογική είναι αποκλειστική υπευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο αφού καρπώθηκε τα οφέλη της ενισχυμένης αναλογικής σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σας θυμίζω ότι και η δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του ‘15 ήταν με ενισχυμένη αναλογική. Όταν είδε ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί έσπευσε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε. Και πιστεύω ότι σε αυτές τις συνθήκες το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα.

Και να πω επίσης ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι έχω εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πάρα πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία και κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν την αποστολή που τους ανέθεσα με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία.

Τη δυνατότητά τους, δηλαδή, να είναι ικανοί και να υπηρετήσουν κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια μην μπλέκουμε την αυτοδυναμία με μονοκομματικές κυβερνήσεις. Κοινοβουλευτικά μπορεί να είναι μονοκομματικές, είναι πολύ διευρυμένες σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Είχα μιλήσει προεκλογικά, το ’19, για ‘αυτοδύναμη Ελλάδα’ Και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα. Μπορώ να σας πω ότι σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο από ό,τι μπορεί να ήταν το ’19. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Σκεφτείτε αν στον Έβρο έπρεπε να συνομιλήσουμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε εγκρίσεις των υπόλοιπων κομματικών μας εταίρων. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για την χώρα».

Σκληρή απάντηση στον Ανδρουλάκη
Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να δώσει και μια σκληρή απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος πρόσφατα είχε διαμηνύσει, μιλώντας για τα εκλογικά σενάρια: «Από εμάς δεν θα δει πρωθυπουργική καρέκλα ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας».

«Ο κ. Ανδρουλάκης καλό ειναι να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που τον κάνουν να φαίνεται αλαζόνας. Πρωθυπουργό επιλέγει ο λαός, όχι ο κ. Ανδρουλάκης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Top