Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία «θα περιλαμβάνει συμβιβασμούς, συμπεριλαμβανομένου των εδαφών».

Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ δείχνει να αλλάζει «ρότα» και να αποδέχεται τα τετελεσμένα που έχουν διαμορφωθεί στην Ουκρανία μετά από τρεισήμισι μήνες πολέμου.

Εάν υπάρξει συμβιβασμός τα εδάφη που θα πρέπει να παραχώρησει η Ουκρανία στην Ρωσία, είναι αυτά τα οποία έχουν καταληφθεί με βαρύ φόρο αίματος. Δηλαδή πέραν της Κριμαίας και του μισού Ντόνμπας, πλέον θα πρέπει να δοθεί το υπόλοιπο μισό συν την περιφέρεια της Χερσώνας και την περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Ο στόχος των Ρώσων είναι η Οδησσός. Δηλαδή η ένωση όλων των ρωσόφωνων εδαφών μέχρι την Υπερδνειστερία.  Η Δύση προσπαθεί να το αποφύγει με κάθε τρόπο. Οι ΗΠΑ αυτή την στιγμή προτιμούν να χαθούν τα συγκεκριμένα ουκρανικά εδάφη και να μη φτάσουν οι Ρώσοι στην Οδησσό καθώς τότε η γεωπολιτική νίκη της Ρωσίας θα την καταστήσει απόλυτο κυρίαρχο στην Μαύρη Θάλασσα που θα έχει σε απόσταση βολής τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Φυσικά για να γίνει ειρήνευση αποδεκτή από την Ρωσία θα πρέπει να υπάρξει συνολική άρση των κυρώσεων όχι μόνο αυτών που επιβλήθηκαν μετά τις 24 Φεβρουαρίου αλλά και αυτόν που είχαν επιβληθεί το 2014 με αφορμή την ρωσική ανάκτηση της Κριμαίας. Αλλιώς, η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει μέχρι την Οδησσό. Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα είναι ολοκληρωτικά ντροπιαστικός για τους Δυτικούς αλλά τα δυτικά ΜΜΕ θα βρουν τρόπο να τον «πλασάρουν» ως νίκη στις δυτικές κοινωνίες.

Ο Γ.Στόλτενμπεργκ μίλησε από την Kultaranta στη Φινλανδία, μετά από συνάντηση με τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinisto. Αν και ο αρχηγός του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Δύση ήταν πρόθυμη να «πληρώσει ένα τίμημα» για να ενισχύσει τον ουκρανικό Στρατό, «το Κίεβο θα πρέπει να κάνει κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις στη Μόσχα προκειμένου να τερματιστεί η τρέχουσα σύγκρουση», ανέφερε το RT.

«Η ειρήνη είναι δυνατή», είπε, προσθέτοντας, «Το μόνο ερώτημα είναι ποιο τίμημα είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για την ειρήνη; Πόση επικράτεια, πόση ανεξαρτησία, πόση κυριαρχία… είστε διατεθειμένοι να θυσιαστείτε για την ειρήνη;».

Ο Στόλτενμπεργκ δεν πρότεινε ποιους όρους πρέπει να δεχτεί η Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «εκείνοι που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα να κάνουν αυτή την κρίση» φωτογραφίζοντας το Κίεβο, ενώ το ΝΑΤΟ και η Δύση συνεχίζουν να προμηθεύουν όπλα στους Ουκρανούς για να «δυναμώσουν το χέρι τους» όταν τελικά επιτευχθεί μια διευθέτηση και να «διαπραγματευτούν».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν ενέκρινε άμεσα την παραχώρηση του ουκρανικού εδάφους, αλλά έφερε το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία παρέδωσε την Καρελία στη Σοβιετική Ένωση ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τη φινλανδοσοβιετική διευθέτηση ως «έναν από τους λόγους που η Φινλανδία μπόρεσε να βγει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος».

Η δήλωση του Στόλτενμπεργκ έρχεται εν μέσω αυξανόμενου αισθήματος ότι η Ουκρανία ενδέχεται σύντομα να πιεστεί για μια ειρηνευτική συμφωνία από τους δυτικούς υποστηρικτές της.

Ενώ Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι επιμένουν δημόσια ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμό της με τη Ρωσία, μια πρόσφατη αναφορά του CNN υποδηλώνει ότι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες συναντώνται χωρίς τους Ουκρανούς ομολόγους τους σε μια προσπάθεια να σχεδιάσουν μια εκεχειρία και ειρηνευτική διευθέτηση.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε επίσης ότι «ξένα μέρη» που δεν κατονομάζονται προσπαθούν να “μας σπρώξουν λίγο” προς μια συμφωνία, καθώς το κοινό στις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία “κουράζεται από τον πόλεμο”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε δημοσίως ότι προέτρεψε τον Ζελένσκι να παραδώσει κάποιο έδαφος με αντάλλαγμα τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως πρότεινε τον περασμένο μήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ.

Ο Κίσινγκερ πρότεινε τον Μάιο να αποδεχθεί η Ουκρανία την επιστροφή στο «status quo ante», που σημαίνει ότι θα παραιτηθεί από τις εδαφικές διεκδικήσεις της στην Κριμαία και θα χορηγούσε αυτονομία στις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας από το 2014, ενώ η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη της στρατιωτικής της επιχείρησης τον Φεβρουάριο.

«Κατανοούμε ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία μετά από όλες αυτές τις μάχες να παραδώσει τη γη της», είπε ο Νινίστο κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Στόλτενμπεργκ την Κυριακή.

«Αλλά το να δούμε την Ρωσία “να χάνει όλες τις μετοχές” της δεν προβλέπεται σε αυτό το σημείο. Η απόκτηση ειρήνης είναι απολύτως δύσκολη», πρόσθεσε ο Niinisto.

Η Φινλανδία δεν θα ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χωρίς τη Σουηδία, εάν η τελευταία βρεθεί σε αδιέξοδο στην πορεία της ένταξης, δήλωσε ο Niinisto.

«Λέω ότι η περίπτωση της Σουηδίας είναι δεμένη με την δική μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε παραπέρα χέρι-χέρι», σημείωσε ο Niinisto.

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η συμμαχία δεν έχει επιβάλει καμία προθεσμία για να αποδεχτεί τις προσφορές της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά επιδιώκει να εξαφανίσει τις διαφορές μεταξύ αυτών και της Τουρκίας «το συντομότερο δυνατό».

Ο Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής της συμμαχίας, που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου, δεν θεωρήθηκε ποτέ ως η προθεσμία για την αποδοχή των δύο υποψήφιων μελών.

 
Top