Η πτώση της δημοτικότητας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στέλνει μήνυμα απώλειας του ελέγχου σε τουλάχιστον ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Evelyn Hockstein) έπεσε στο 39%, συρρικνούμενη για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, πλησιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, υπέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και μεταδόθηκε από το τελευταίο χθες Τρίτη.

Αποδοκιμάζει το 56%

Το βασικό εύρημα της διήμερης δημοσκόπησης είναι ότι το 56% των Αμερικανών αποδοκιμάζει τις επιδόσεις του κ. Μπάιντεν στο αξίωμά του.

Η δημοτικότητα του Δημοκρατικού βρίσκεται κάτω από το 50% από τον Αύγουστο του 2021, στοιχείο που αφήνει να εννοηθεί ότι η παράταξή του πιθανόν οδεύει να απολέσει τον έλεγχο τουλάχιστον ενός από τα δύο σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Μπάιντεν δοκιμάζεται φέτος από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές των καυσίμων και προκάλεσε νέα προσκόμματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες που ακόμη δεν είχαν συνέλθει από το πλήγμα της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Η υποχώρηση της δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν αποδίδεται κυρίως στη δυσαρέσκεια στις τάξεις των ψηφοφόρων της δικής του παράταξης. Το 74% εξ όσων δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών ανέφερε πως εγκρίνει το έργο του προέδρου αυτή την εβδομάδα, ποσοστό θεαματικά μειωμένο από το 85% του περασμένου Αυγούστου.

Μόλις το 11% εξ όσων δηλώνουν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων επιδοκιμάζει τις επιδόσεις του βετεράνου της αμερικανικής πολιτικής.

Δεν έχει φθάσει στα… τάρταρα

Πάντως η δημοτικότητα του κ. Μπάιντεν δεν έχει φθάσει, ακόμα τουλάχιστον, στα επίπεδα αυτής του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε κατακρημνιστεί στο 33% τον Δεκέμβριο του 2017. Το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η δημοτικότητα του νυν αρχηγού του κράτους ήταν το 36% που διαπιστωνόταν στα τέλη Μαΐου.

Η εθνική δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω του διαδικτύου, στην αγγλική γλώσσα, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 ενηλίκων, εκ των οποίων 443 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 364 υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±4%.

Πηγή: ΑΠΕ


 
Top