Το κόμμα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν έλαβε το 25.2 % των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, όμως το ίδιο ακριβώς ποσοστό έλαβε και η Ενωμένη Αριστερά, υπό τον Ζαν Λύκ Μελανσόν, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η ακροδεξιά και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 18,9%.



Το Γαλλικό πολιτικό σύστημα από το βράδυ της Κυριακής εισήλθε και θεσμικά σε μια φάση τριπολισμού ο οποίος θα χαρακτηρίζει εφεξής τα Γαλλικά πολιτικά πράγματα.

Το ζήτημα που ανακύπτει πλέον, είναι κατά πόσο και μετά το δεύτερο γύρο θα υπάρξει κάποια πλειοψηφία στη Βουλή η οποία θα επιτρέψει να διακυβερνηθεί η Γαλλία με σταθερότητα.



Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι ενδεχομένως ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει ναν βρει κάποιους συμμάχους ώστε να διασφαλίσει μια σταθερή πλειοψηφία.

Με τα νέα αυτά δεδομένα, ο Γάλλος πρόεδρος, καλείται να τους αναζητήσει στο χώρο του κέντρου και της μετριοπαθούς δεξιάς.

Εν τω μεταξύ η αποχή των Γάλλων ψηφοφόρων από τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην πρώτη Κυριακή της εκλογικής διαδικασίας, φθάνοντας σε ποσοστό της τάξης του 52,8%.

Όντας ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2017 αλλά πολύ περισσότερο σε σχέση με το 2012, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, αναφορικά με το μέλλον, με τους πολίτες της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης συνολικότερα αφού το φαινόμενο της αποχής είναι πανευρωπαϊκό, να δείχνουν ότι γυρίζουν την πλάτη στη μέγιστη δημοκρατική διαδικασία.



Οι Γάλλοι εκλογείς προσήλθαν στα 70.000 εκλογικά τμήματα της χώρας προκειμένου να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους, μεταξύ των περίπου 6.300 υποψηφίων που έθεσαν υποψηφιότητα στις εκλογές.

Το αποψινό βράδυ της Κυριακής, η συμμαχία της αριστεράς που συγκεντρώνει την ανυπότακτη Γαλλία, την Europe Ecologie-les Verts Les Verts, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, βρίσκεται σε απόλυτη ισοπαλία με το προεδρικό κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και τους συμμάχους του.

Ένα αποτέλεσμα που εξακολουθεί να μοιάζει με κατόρθωμα για μια αριστερά που τα τελευταία χρόνια αρκείται μόνο σε ψίχουλα στην αντιπολίτευση. Βέβαια όταν η αριστερά καταφέρνει να ξεπεράσει τους πολέμους του εγώ της και τα συμφέροντα της προκειμένου να ανταποκριθεί στις ενωτικές φιλοδοξίες του εκλογικού της σώματος, είναι σε θέση να ενσαρκώσει την ελπίδα παρά το ποσοστό αποχής ρεκόρ της τάξης του 52,8%.

Την επόμενη Κυριακή, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν μπορεί να ελπίζει ότι θα δει 150 έως 190 βουλευτές του αριστερού συνασπισμού να εισέρχονται στο Κοινοβούλιο. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντίστοιχα, αναμένεται να εκλέξει ένα αριθμό βουλευτών μεταξύ 255 και 295, αναφέρει η γαλλική ιστοσελίδα Liberation, στα προγνωστικά που δίνει με βάση τα αποψινά αποτελέσματα, αλλά και τις συμμαχίες που αναμένεται να δημιουργηθούν.

Πολύ πίσω έμεινε, η Εθνική Συσπείρωση, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν η οποία συγκέντρωσε το 18,5% των ψήφων και μπορεί να ελπίζει ότι θα δει από 20 έως 45 βουλευτές να εισέρχονται στο Κοινοβούλιο σε δέκα ημέρες. Αν επαληθευθούν τα προγνωστικά αυτά, το ακροδεξιό κόμμα θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να αυξάνεται σε σύγκριση με το 2017, όταν εκλέχθηκαν μόνο οκτώ υποψήφιοι Λεπενιστές.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη διαβεβαιωθεί ότι θα δουν την πολιτική τους ομάδα που αποτελείται από 92 βουλευτές να διαλύεται στην αυγή του νέου νομοθετικού σώματος και επομένως να μην είναι πλέον η ηγετική ομάδα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο. Το δεξιό κόμμα, το οποίο συγκεντρώνει το 13,7% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να ελπίζει σε 50 έως 80 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, προσθέτει η γαλλική ιστοσελίδα Liberation.


 
Top