«Είμαστε στο θερμό εισαγωγικό επεισόδιο ενός πολέμου που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος ελπίζουμε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε ψυχρό πόλεμο». Με τα λόγια αυτά διατύπωσε την ανησυχία του για την παγκόσμια κατάσταση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην πολιτική εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο». 

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στην Ουκρανία διεξάγονται δύο πόλεμοι: ένας εμφανής «μικρός» πόλεμος, μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και ένας βαθύτερος, μεγαλύτερος και σκληρότερος ίσως πόλεμος, ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, η οποία μετέχει στον πόλεμο αυτό δια αντιπροσώπου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει την ελληνική στάση στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, επεσήμανε επί λέξει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα δυτική – «και βέβαια υπερασπίζεται το κεκτημένο της. Με επαμφοτερίζοντα τρόπο δεν υπερασπίζεσαι το κεκτημένο σου. Η Ελλάδα κέρδισε σε ανεξαρτησία, σε εδάφη, σε πληθυσμό και σε πλούτο εν δυνάμει, όταν έκανε καθαρές δυτικές επιλογές τα 200 χρόνια της ιστορίας της».

Στα ελληνοτουρκικά και ειδικά στο θέμα της προσφυγής στη Χάγη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως «εάν τώρα δεν αξιοποιήσεις το momentum, μετά δεν θα υπάρχει λόγος να το κάνεις, διότι πια θα φύγει σταδιακά από το φυσικό αέριο».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών που «πατούν» στο Διεθνές Δίκαιο και, ως εκ τούτου, «αφοπλίζουν» τους Τούρκους.

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι αποτελεί «σημαντικό γεγονός» η ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ τόνισε πως η πρόσκληση αυτή, γενικότερα, «σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχονται την Ελλάδα ως έναν καλό, αποτελεσματικό και όχι αμφίθυμο δυτικό σύμμαχο».

Στα της εγχώριας πολιτικής σκηνής, θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος στελεχών και πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και θα μπορούσαν να προσφέρουν και πολύ μεγαλύτερη συναίνεση» ενώ, όπως σημείωσε, υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και αποτελεσματικές και σταθερές.
 
Top