Μετά το διπλωματικό «σχίσμα», μεταξύ Αθήνας και Μόσχας τώρα αναμένεται και εκκλησιαστικό, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρεται σύμφωνη με την «πρόταση» του Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για μαζικές απελάσεις Ρώσων από το Άγιον Όρος, αλλά και «φιλορώσων» μοναχών, ανεξαρτήτως εθνικότητας. 

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και πρώην Α/ΓΕΣ Α.Στεφανής, ο οποίος πλέον είναι εντεταλμένος από την κυβέρνηση για να παρακολουθεί το θέμα του Αγίου Όρους, έχει καταρτίσει λίστα με τους παραπάνω, έχει ενημερώσει σχετικά κι ετοιμάζονται από το ΥΠΕΞ του Ν.Δένδια οι κινήσεις.

Αν δεν έχουν υπάρξει απελάσεις μοναχών είναι γιατί η Μόσχα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αντίποινα στην μαζική απέλαση των 12 διπλωματών της από την Ελλάδα. στην Αθήνα το κρατούν ως «χαρτί» προκειμένου να αποφύγουν αυτή την εξέλιξη.

Η απέλαση των Ρώσων μοναχών θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί καθώς είχε ζητηθεί να προηγηθεί της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή και συγκεκριμένα στις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου.

Το υπουργείο Εξωτερικών, έχει στην αρμοδιότητά του λόγω του αυτοδιοίκητου, το Άγιο Όρος, αλλά εκκλησιαστικά, βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η αναγνώριση της «Αρχιεπισκοπής Οχρίδος», η οποία μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Η Εκκλησία αποσχίσθηκε το 1967 από το Πατριαρχείο Σερβίας, όπου και ανήκε έως τότε. Η απόφαση Βαρθολομαίου έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε σημαντική μερίδα της Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία, όμως, τελικά θα αποδεχθεί την αναγνώριση.

Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει την απέλαση των περισσότερων Ρώσων μοναχών. Εκτιμάται ότι στις ρωσικές μονές υπάρχουν περί τους διακόσιους καλόγερους. Οι ρωσικής καταγωγής υπολογίζονται σε εβδομήντα. Οι υπόλοιποι είναι Ουκρανοί και άλλων εθνικοτήτων.

ΟΙ απελάσεις από το Άγιον Όρος, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο ρωσικής καταγωγής άτομα, αλλά και όλους όσοι χαρακτηρίζονται ως «φιλορώσοι», ανεξαρτήτως εθνικότητος. Το «αίτημα» Βαρθολομαίου για έναρξη «επιχείρησης – σκούπα» στο Άθως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποβλήθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία (13-14 Μαρτίου 2022), προκειμένου να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι γεγονός ότι το Φανάρι με δυσκολία κρατούσε, όπου κρατούσε, τον έλεγχο του Αγίου Όρους, καθώς η Μόσχα είχε τοποθετήσει στο κέντρο της πολιτικής της την χερσόνησο του Άθω, έχοντας στηρίξει οικονομικά τις Μονές όταν εγκαταλείφθηκαν από το ελληνικό κράτος από το 2010 και μετά.

Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αποδώσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει χαρακτηρίσει «σχισματική», ενώ σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στους κόλπους της διεθνούς Ορθοδοξίας, αλλά και εντός της ελληνικής Εκκλησίας. Η, δε, Μόσχα είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή η κίνηση Βαρθολομαίου για την αναγνώριση της Ουκρανικού Αυτοκέφαλου έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον αμερικανικό παράγοντα.

Ποιους έχουν «λοκάρει» οι αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες μεταβιβάζουν την σχετική πληροφόρηση στην Αθήνα:
– Στον Άγιο Παντελεήμονα, γνωστό ως «το ρωσικό μοναστήρι», τον ηγούμενο Ευλόγιο
– Στη Μονή Βατοπεδίου, τον ηγούμενο Εφραίμ
– Στην Μονή Φιλοθέση τον ηγούμενο Νικόδημο
– Το σύνολο των μελών της Μονής Εσφιγμένου
 
Top