Ο Τούρκος πολιτικός και δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχει προκαλέσει σάλο στην γείτονα χώρα για μια συναυλία με τον καλλιτέχνη Απόλα Λέρμι, ο οποίος τραγούδησε μπροστά στη σημαία του Πόντου και δήλωσε ξεκάθαρα σε μια συνέντευξη ότι προσπαθούσε να κρατήσει ζωντανή την παράδοση του Πόντου και ο οποίος υποστήριξε ότι η 19η Μαΐου 1919 ήταν γενοκτονία.

Ο Ekrem İmamoğlu ανέβασε τον Apolas Lermi, ο οποίος κήρυξε τους Τούρκους ως γενοκτόνους, στη σκηνή στον εορτασμό της Μνήμης του Atatürk στις 19 Μαΐου, της Ημέρας Νεολαίας και Αθλητισμού του IMM.

Η συναυλία του Apolas Lermi που διοργάνωσε ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης στις 19 Μαΐου προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς μπορείτε να ποζάρετε έτσι μπροστά στο χάρτη του Πόντου, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε ενάντια στις γενοκτονικές συκοφαντίες του ιμπεριαλισμού; Πώς πέσατε στις παγίδες του ολοκαυτώματος που στήνει ο ιμπεριαλισμός, σκεφτήκατε ποτέ ότι μια τέτοια σκηνή θα κόστιζε ακριβά στην Τουρκία;, γράφει κάποιος Την ίδια ώρα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου βρέθηκε στο στόχαστρο και του υπερεθνικιστή αρχηγού του Κόμματος της Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ.

Όπως έγραψε ο Οζντάγ, στον λογαριασμό του στο Twitter, «Ο Ιμάμογλου κάλεσε τον άνθρωπο που έχει πει ότι η 19η Μαΐου είναι η γενοκτονία του Πόντου να δώσει μια συναυλία στις 19 Μαΐου. Για όνομα του Θεού, δεν έχετε ούτε ένα ίχνος εθνικής ταυτότητας;».

Ο πολιτικός Ουμίτ Οζντάγ αποσκίρτησε από το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ και σύστησε το δικό του κόμμα της Νίκης. Πρόκειται για πολιτικό που ακροβατεί μεταξύ εθνικιστών και ακροδεξιάς, ο οποίος έχει κάνει λάβαρο της πολιτικής του την εκδίωξη όλων των προσφύγων από την Τουρκία, κάτι που δεν άρεσε στον Σουλεϊμάν Σοϊλού, που τον αποκάλεσε πρόσφατα «κάτι λιγότερο από ζώο» και «παιδί του Σόρος».

Ο Οζντάγ απασχολεί αρκετά τη δημοσιότητα τελευταία με τις ακραίες εθνικιστικές του θέσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και δημοσκοπικά. Οι έρευνες δίνουν στο νεοσύστατο κόμμα του έως και 3% με τάσεις ανόδου.


Ένα tweet του ακροδεξιού πολιτικού στάθηκε επίσης ικανό να προκαλέσει κρίση… εθνικισμού και στο τουρκικό ποδόσφαιρο και να απαγορεύσει στον Έλληνα καλλιτέχνη, Ματθαίο Τσαχουρίδη, να παραστεί στα επινίκια της πρωταθλήτριας Τουρκίας, Τράμπζονσπορ.

Ο Ουμίτ Οζντάγ στοχοποίησε τον ποντιακής καταγωγής Ματθαίο Τσαχουρίδη, προσάπτοντάς του το ‘έγκλημα’ της υποστήριξης της γενοκτονίας των Ποντίων μέσω των τραγουδιών του. Η ομάδα της Τράμπζονσπορ φοβούμενη τις αντιδράσεις των οπαδών της δεν επέτρεψε στον Έλληνα καλλιτέχνη να ανέβει στη σκηνή.


 
Top