Φώτης Καρύδας 

Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιείται σε μια συγκυρία αφενός πολύ κρίσιμη και αφετέρου εντελώς πρωτόγνωρη. Οι εξελίξεις που σημειώνονται στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κυριολεκτικά ιστορικές επηρεάζοντας και ανατρέποντας σχεδόν όλα όσα γνωρίζαμε έως τώρα.
Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτει και με τη συμπλήρωση -σε λίγες εβδομάδες- τριών ετών από την εκλογική νίκη του 2019 και την είσοδο στην τελευταία χρονιά της πρώτης θητείας της σημερινής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτός και μόνο ο χρονικός συνδυασμός κάνει μεγαλύτερη και πιο πολυδιάστατη τη σημασία του.

Το συνέδριο αυτό μπορεί να είναι, από χρονολογικής πλευράς, το 14ο τακτικό από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας αλλά εκ των πραγμάτων είναι το πρώτο μιας νέας περιόδου που όλοι αναγνωρίζουμε ότι ξεκινά στη σκιά κοσμογονικών γεγονότων.

Ήδη η τριετία που κύλησε στη χώρα μας ήταν γεμάτη από μικρότερες ή μεγαλύτερες κρίσεις τις οποίες, αν και πρωτοφανείς, η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε ως κυβέρνηση με αποτελεσματικότητα, σχέδιο και συνέπεια.

Σε αυτό τον αγώνα μάλιστα ήταν ουσιαστικά μόνη της αφού μαζί με τα προβλήματα είχε να αντιμετωπίσει και την τοξικότητα της αντιπολίτευσης η οποία, μη έχοντας συμβιβαστεί με τη λαϊκή επιλογή, εξακολουθεί να δρα διαβρωτικά και υπονομευτικά ακόμη και όπου απαιτείται κοινή εθνική προσπάθεια. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ούτε συγκυριακό ότι η ΝΔ διατηρεί, παρά τις δυσκολίες και τις υπονομεύσεις, ασφαλές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της.

Ύστερα από την πολυετή οικονομική μάχη, το μεταναστευτικό και τις απόπειρες εισβολής στα σύνορά μας, την πανδημία και ο,τι αφήνει πίσω της, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία κάνει ακόμη πιο σύνθετες τις προκλήσεις και ακόμη πιο έντονες τις αβεβαιότητες του μέλλοντος.

Τα δεδομένα και οι απαιτήσεις της νέας εποχής αλλάζουν δραματικά ημέρα με την ημέρα. Ανακατατάξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, καινούργιες ισορροπίες στις διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες, διεργασίες για το χαρακτήρα και το ρόλο της Ευρώπης, ερωτήματα και απαντήσεις για το δημοσιονομικό και εργασιακό μέλλον, αγωνία για την κοινωνική συνοχή και ευημερία με μέτρο και υπευθυνότητα κόντρα στο λαϊκισμό και τον ισοπεδωτισμό, είναι ορισμένες από τις πιο βασικές παραμέτρους που ζητούν ρεαλιστικές και γόνιμες προσεγγίσεις. Είναι φανερό ότι σε αυτό το γύρισμα των εποχών ξεθωριάζουν εντελώς και οι κλασσικές διαχωριστικές γραμμές, δίνοντας τη θέση τους σε νέα διακυβεύματα αναφορικά με το τι είναι προοδευτικό, φιλολαϊκό, κοινωνικό.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αυτό το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είναι επομένως κάτι πολύ παραπάνω από μια κομματική διαδικασία και συγκέντρωση. Είναι ο χώρος που θα γίνει η επεξεργασία και διαμόρφωση όλων αυτών των πολιτικών προτάσεων και κατευθύνσεων που απαιτούνται για να βαδίσει η Ελλάδα με σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που υπήρχε έως τώρα.

Η βάση της Νέας Δημοκρατίας είναι και η δύναμή της για να πάμε όλοι μαζί μπροστά και να σηματοδοτήσουμε το νέο που χρειάζεται η πατρίδα μας. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της συνεδρίου της από τα συνέδρια των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ που για μια ακόμη φορά ήταν πεδίο αναμέτρησης κομματικών μηχανισμών και εκκαθάρισης λογαριασμών. Άλλωστε από την δεκαετία του 1980, που κυριαρχούσαν οι «λενινιστικές» αντιλήψεις στην οργάνωση των κομμάτων, η ΝΔ είχε κάνει τη διαφορά ειδικά αφότου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την μπόλιασε με τα φιλελεύθερα ανοίγματα αφήνοντας μεγάλες παρακαταθήκες.

Σε αυτό το πραγματικά ιστορικό σημείο για τον τόπο, μέσα σε ένα ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο σκηνικό, η Νέα Δημοκρατία είναι αποδεδειγμένα πλέον η μόνη αξιόπιστη και φερέγγυα πολιτική δύναμη για να διαχειριστεί τις τύχες της πατρίδας μας και να την οδηγήσει με σιγουριά προς το μέλλον. Οι καιροί είναι καταφανώς δύσκολοι, τα προβλήματα πολλά όπως και οι δυσκολίες και οι παγίδες. Είναι μοιραίο να γίνονται και λάθη. Γι αυτό και η συγκυρία είναι διπλά κρίσιμη. Είναι φανερό ποιοι καραδοκούν, εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα και τις αντιξοότητες, για να σταματήσουν αυτή την πορεία δίχως να έχουν καμία θετική αντιπρόταση. Μόνο την άρνηση, τις φωνασκίες και την επιστροφή στο καταδικασμένο παρελθόν της φθοράς και της παρακμής.

Το συνέδριο πρέπει να γίνει λοιπόν μια μεγάλη πολιτική ασπίδα απέναντι σε αυτή την τοξικότητα. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να αποτελέσει και μια νέα αφετηρία αναζωογόνησης της δυναμικής του κυβερνητικού έργου και της δράσης της Νέας Δημοκρατίας ώστε να μην επιτραπεί κανένα πισωγύρισμα που θα φέρει πίσω και τον τόπο, ακυρώνοντας τις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων.

Γι’ αυτή τη νέα, όχι εύκολη ασφαλώς, μάχη η Νέα Δημοκρατία είναι εξοπλισμένη πάντως με το πρόγραμμα και τις θέσεις της, το σχέδιο και τα μετρήσιμα αποτελέσματα του έργου της, τα εκατομμύρια του κόσμου και τα στελέχη της, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση της. Είναι θωρακισμένη με την ιστορία και τις παραδόσεις της αλλά και με το όπλο της ανανέωσης που αποτελεί και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της περιόδου για τον ζωντανό οργανισμό του κόμματος.

Ήδη η παρουσία του Παύλου Μαρινάκη ως γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής αποτελεί ένα χειροπιαστό θετικό δείγμα γραφής σε ο,τι αφορά την ανανέωση ενώ το πρόσωπο του Στέλιου Κονταδάκη είναι η κορυφαία εγγύηση για την οργανωτική της πληρότητα και αποτελεσματικότητα. Και πάνω απ’ όλα, η Νέα Δημοκρατία είναι συντεταγμένη και δυνατή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι ηγέτης μακράς πνοής, αλλάζοντας τη χώρα και μεταρρυθμίζοντάς την με θετικό και δημιουργικό πρόσημο υπό τις δυσκολότερες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει πρωθυπουργός εδώ και πολλές δεκαετίες.

*Ο Φώτης Καρύδας είναι δημοσιογράφος

 
Top