Το πρώτο κανάλι της δημόσιας πολωνικής ραδιοφωνίας Jedynka μεταδίδει σήμερα κάθε ώρα διαδοχικά τον εθνικό ύμνο και τον ευρωπαϊκό ύμνο "για να προσελκύσει την προσοχή" στον πλουραλισμό και την ελευθερία του λόγου που απειλούνται, σύμφωνα με τον διευθυντή του, από τον νέο νόμο για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.
"Θέλουμε να προσελκύσουμε έτσι την προσοχή των ακροατών μας και της κοινής γνώμης στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τον πλουραλισμό και την ελευθερία του λόγου στα δημόσια μέσα ενημέρωσης ο νέος νόμος για τα μέσα ενημέρωσης", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Jedynka Καμίλ Νταμπρόβα.
Η πολωνική Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί του κόμματος του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι (PiS), ενέκρινε την Πέμπτη, αυτόν τον αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος είχε υιοθετηθεί εσπευσμένα την προηγουμένη από τους βουλευτές, παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες.
Βάσει των διατάξεων του νέου νόμου, εκπνέουν άμεσα οι θητείες των μελών των διευθύνσεων και των συμβουλίων επίβλεψης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Την αρμοδιότητα να διορίζει και να ανακαλεί τους νέους επικεφαλής των δημόσιων μέσων ενημέρωσης θα έχει πλέον ο υπουργός Οικονομικών. Έως τώρα επιλέγονταν με διαγωνισμούς που οργανώνονταν από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (KRRiT).
Πολλές οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (UER/EBU), η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), εξέφρασαν την "αγανάκτησή" τους γι' αυτές τις διατάξεις και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ζήτησε εξηγήσεις από τη Βαρσοβία.
Το κόμμα του Κατσίνσκι, σύμφωνα με τον οποίο δεν πρόκειται παρά μόνο για ένα "πρώτο βήμα" της μεταρρύθμισης, έχει ήδη ανακοινώσει ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση, καθώς και το πρακτορείο ειδήσεων PAP, που σήμερα αποτελούν εταιρείες εμπορικού δικαίου ελεγχόμενες από το κράτος, θα μετατραπούν σε πολιτιστικά ιδρύματα υπό την κηδεμονία ενός Συμβουλίου Εθνικών Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο θα συσταθεί από τη νέα εξουσία.
Για την πολωνική αντιπολίτευση, πρόκειται απλούστατα για ανάληψη του ελέγχου αυτών των μέσων ενημέρωσης από τους συντηρητικούς που βρίσκονται εδώ και δύο μήνες στην εξουσία.
Ο νέος νόμος χρειάζεται ακόμη την έγκριση του προέδρου Αντρέι Ντούντα, ο οποίος πρόσκειται στο PiS. http://www.press-gr.com/