Και ενώ το ασφαλιστικό κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της χώρας, με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και την αξιολόγηση να καθυστερεί, φαίνεται πως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν... άλλα σχέδια. Το Ταμείο φέρεται να απαιτεί νέα μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων!

Με μία νέα απαίτηση, λοιπόν, αναμένεται να έρθει στην Αθήνα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Νάντια Βελκουλέσκου. Τι θέλουν οι πληροφορίες να ζητά; Νέα μείωση του κατώτατου μισθού! Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, παρά το γεγονός πως τα εργασιακά δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σήμερα στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 26,18 ευρώ. Για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 22,83 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο αναμένεται να θέσει από τώρα το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού και μάλιστα μαζί με αυτό της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων! Το ταμείο θεωρεί πως εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, η πρώτη αξιολόγηση θα... συμπέσει χρονικά με την δεύτερη.

Βασικό επιχείρημα είναι πως λόγω της μείωσης των μέσων μισθών, το ύψος του κατώτατου αποτελεί πλέον αντικίνητρο για έναν εργοδότη, συνεπώςς θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω!

ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ

Εδώ να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ θέτει θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, αφού φαίνεται πως εδώ και καιρό προετοιμάζει... το έδαφος.

13 μήνες πριν, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2014, μελέτη εμπειρογνωμόνων του Ταμείου έκανε υπόμνηση στον "υψηλό κατώτατο μισθό" στη χώρα μας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ως ποσοστό του μέσου μισθού "αυξήθηκε ", παρότι "το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με τον μέσο μισθό παρέμεινε απαράλλακτο για την πλειονότητα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών".

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Στο κομμάτι των εργασιακών, το ΔΝΤ εμμένει στην άποψή του για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (με τον ισχυρισμό πως έτσι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός), αλλά και στην αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις και στο δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία (lock out).

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιζητεί να μεταθέσει χρονικά τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά (αφού παράλληλα διαχειρίζεται και το "κύμα" αντιδράσεων για το ασφαλιστικό), καθώς και να περιορίσει στο ελάχιστο τις όποιες παρεμβάσεις.


Χειρότερο Ασφαλιστικό βλέπει ο Σταθάκης

Τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία για το ασφαλιστικό θα αποτυπώνει αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

Ο Γ. Σταθάκης σχολιάζοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάνει λόγο για παρεμβάσεις «που θα καταστήσουν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και δίκαιο, τόσο μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, όσο και μεταξύ των διαφορετικών γενεών».


Πηγή
 
Top