Στη Γαλλία - δεύτερο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί με στόχο την επαναπροσέγγιση της Τεχεράνης με τους Ευρωπαίους μετά την άρση των κυρώσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης – βρίσκεται από χθες ο Ιρανός πρόεδρος, έχοντας μαζί του προς υπογραφή σημαντικές εμπορικές κι επιχειρηματικές συμφωνίες. 

Μάλιστα, ο Γάλλος πρωθυπουργός προανήγγειλε την υπογραφή σειράς πρόσθετων συμφωνιών, σε τομείς όπως η υγεία, η αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον. 

Αφού συναντηθεί στο Παρίσι με περίπου 20 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, ο Ροχανί αναμένεται να εκφωνήσει μια ομιλία σε επιχειρηματίες αύριο σε ένα γαλλοϊρανικό φόρουμ, όπου οι Ιρανοί υπουργοί θα αναπτύξουν τα σχέδιά τους.

Αρκετές συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Πέραν όμως της....ευφορίας λόγω των αμοιβαίων εμπορικών συμφερόντων, η επίσκεψη Ροχανί στο Παρίσι προκάλεσε και αντιδράσεις. 

Δεκάδες ακτιβιστές διαδήλωσαν στο κέντρο του Παρισιού κατά της Τεχεράνης που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα, ακτιβίστρια των Femen κρεμάστηκε εικονικά από γέφυρα της γαλλικής πρωτεύουσας, με την ιρανική σημαία ζωγραφισμένη στο στήθος της και το μήνυμα "καλωσήρθες Ροχανί, δολοφόνε της ελευθερίας". 

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία, το Ιράν είναι η χώρα που εκτελεί τους περισσότερους ανήλικους παγκοσμίως, ενώ χρησιμοποιεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση για να αναγκάζει ανήλικους κρατούμενους να ομολογούν.

 



http://www.press-gr.com/
 
Top