Δεύτερο χτύπημα από τους Financial Times στην Ελλάδα, καθώς συνδέουν ξανά το προσφυγικό με τη διαγραφή του χρέους...

Την ώρα που η Ελλάδα δέχεται ομαδικά πυρά από επίσημα χείλη Ευρωπαίων αξιωματούχων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ πλέον απειλείται ακόμα και με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν, οι FT διεξάγουν γκάλοπ για το θέμα του προσφυγικού και του χρέους.

Το γκάλοπ των FT
Συγκεκριμένα το ερώτημα που απευθύνουν στους αναγνώστες τους είναι αν πρέπει να διαγραφεί το ελληνικό χρέος σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία των προσφύγων. Το ερώτημα των FT είναι: «Να διαγραφεί το ελληνικό χρέος με αντάλλαγμα τους πρόσφυγες;» 



Τα έως τώρα αποτελέσματα 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έως αυτή την ώρα (17:00 Ελλάδος) το 55% τάσσεται υπέρ της διαγραφής χρέους και του «εγκλωβισμού» προσφύγων και μεταναστών εντός των ελληνικών συνόρων και το 44% κατά.



Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη δημοσίευμα των FT «πρότεινε» ως λύση για την Ελλάδα ανταλλαγή χρέους με πρόσφυγες. Συγκεκριμένα ανέφερε πως το προσφυγικό μοιάζει γόρδιος δεσμός για την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα -που είναι στο επίκεντρο του προβλήματος για την ΕΕ- χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Μάλιστα χαρακτήριζε την πρόταση «δημιουργική» και ανέφερε πως θα πρέπει να δεχθεί η Ευρώπη -και η Γερμανία- διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα να κλείσουν τα βόρεια ελληνικά σύνορά και όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα να μένουν σε «καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη στις χώρες καταγωγής τους».
Το δημοσίευμα-άρθρο, που υπογράφει ο βετεράνος αρθρογράφος Γκίντεον Ράχμαν, προτείνει ως μοντέλο για τους καταυλισμούς στην ελληνική επικράτεια να λειτουργήσουν οι καταυλισμοί για εκτοπισμένους στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο Μοσκοβισί αποσυνδέει την αξιολόγηση από το προσφυγικό
Δεν υπάρχει σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ξεκαθάρισε επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση για τις ανακοινώσεις αναφορικά με τη Σένγκεν και επανέλαβε ότι η Κομισιόν θέλει να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ώστε μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. 

Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ προσφυγικού και ελληνικού χρέους
Εξάλλου χθες και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, για την Κομισιόν.

Με αυτό τον τρόπο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής διέψευσε ουσιαστικά δημοσίευμα των Financial Times, περί «ανταλλαγής» ελληνικού χρέους με πρόσφυγες.
 
Top