Μπορεί να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο για να χάσετε κιλά, όμως στο σώμα σας προσαρμόζεται γρήγορα στην αύξηση της δραστηριότητας και αλλάζει τον μεταβολισμό του παίζοντας με τα νεύρα (και την τσέπη σας)...



Η νέα έρευνα που ήρθε πρόσφατα στην δημοσιότητα επιβεβαιώνει κάτι που αρκετοί γνωρίζουν καλά και ακόμα περισσότεροι από πρώτο χέρι. Το ότι δηλαδή όσο και να προσπαθείς να χάσεις βάρος μόνο με την γυμναστική, αυτό αποδεικνύεται δώρο άδωρο, με μοναδικό κερδισμένο τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου.

Η έρευνα αυτή υποστηρίζει ότι το να χτυπιέστε με τις ώρες στα γυμναστήρια είναι απλά χάσιμο χρόνου. Και αυτό γιατί το σώμα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στην αύξηση της δραστηριότητας και να αλλάζει τον μεταβολισμό του, με αποτέλεσμα να καίγονται όλο και πιο λίγες θερμίδες όσο εσείς αυξάνετε την ένταση του προγράμματος γυμναστικής.

Οι ερευνητές μελέτησαν την καθημερινότητα περισσότερων από 300 άνδρες και γυναίκες στην Αμερική, και βρήκαν ότι αυτοί με μικρή σωματική δραστηριότητα (όπως το περπάτημα έως την δουλειά και δύο φορές στο γυμναστήριο την εβδομάδα) καίνε 200 θερμίδες περισσότερες από όσους απλά περνούν την ζωή τους καταναλώνοντας πατατάκια στον καναπέ τους.

Όμως όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, υπάρχει ένα σημείο, μία χρυσή τομή, την οποία άν την περάσεις δεν πρόκειται να έχεις σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια αν περάσεις αυτό το σημείο, όσο και να ιδρώνεις και να ταλαιπωρείσαι σε ένα γυμναστήριο, δεν κάνει καμία διαφορά στις θερμίδες που καις. Κάτι που γνωρίζουν αρκετοί που έχουν μπει στην διαδικασία αδυνατίσματος μέσω μόνο του γυμναστηρίου, οι οποίοι βρίσκουν το σημείο «μηδέν» της μείωσης του βάρους μετά από λίγους μήνες, πέρα από το οποίο δεν μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι διπλό. Κατ' αρχήν ότι οι άνθρωποι με μέση και φυσιολογική δραστηριότητα (όπως για παράδειγμα να πηγαίνουν με τα πόδια στην δουλειά, ή να ανεβαίνουν με τις σκάλες και όχι το ασανσέρ στο γραφείο κ.λπ.) καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες από τους... σαμουράϊ των γυμναστηρίων που ξημεροβραδιάζονται πάνω σε πάγκους και διαδρόμους. Και το δεύτερο και πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι χάσιμο βάρους δεν γίνεται χωρίς το πιο σημαντικό: την αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών. Με άλλα λόγια: όσο γυμναστική και αν κάνεις, αν δεν προσέξεις την διατροφή το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πάντως η έρευνα δεν μπορεί να μην επισημάνει ένα σημαντικό στοιχείο της άσκησης: την διατήρηση της καλής υγείας, ιδίως αν πρόκειται για αερόβια άσκηση. Όσο για το χάσιμο του βάρους η απάντηση είναι αυτή που γνωρίζει το ίδιο το σώμα: καλή διατροφή, υγιεινές συνθήκες διαβίωσης και ελαφρά άσκηση είναι η καλύτερη συνταγή για ένα σώμα όμορφο και σωστά στημένο. Τώρα αν εσείς θέλετε να ποζάρετε εμπρός σε καθρέφτες και σε καλλίγραμες υπάρξεις στο γυμναστήριο, νομίζοντας ότι έτσι και μόνο έτσι θα αδυνατίσετε, ήδη ξέρετε την απάντηση γιατί ο αδιάψευστος μάρτυρας, η ζυγαριά, είναι πάντα άτεγκτη μαζί σας.
 
Top