Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

Ανεβαίνει για μία ακόμη φορά το θερμόμετρο στις σχέσης της Τουρκίας με τη Ρωσία, δύο μήνες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη συριακή μεθόριο. Η Άγκυρα κατήγγειλε ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της και λίγο αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Μόσχας και ζήτησε τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Για αβάσιμη προπαγάνδα κάνει λόγο το Κρεμλίνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε γνωστό με μία ημέρα καθυστέρηση ότι ρωσικό μαχητικό τύπου SU-34 παραβίασε την Παρασκευή τον εναέριο χώρο της, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το σημείο στο οποίο παρατηρήθηκε η παραβίαση. Σύμφωνα με την πλευρά της Άγκυρας, οι πιλότοι του αεροσκάφους προειδοποιήθηκαν «επανειλημμένα» στα αγγλικά και στα ρωσικά, προκειμένου να απομακρυνθούν από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Οι τουρκικές αρχές κάλεσαν τον Ρώσο πρεσβευτή και τόνισαν σε ανακοίνωσή τους ότι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αυτή την παραβίαση, διατυπώνοντας παράλληλα τις ανησυχίες τους «για την σοβαρότητα αυτών των παραβιάσεων». Το υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε ότι η παραβίαση συνιστά ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ρωσία επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Νέα ρωσική παραβίαση καταγγέλλει η Άγκυρα

Όπως είναι φυσικό, δεν άργησε να «χτυπήσει» με νέες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, λίγο πριν αναχωρήσει για την Χιλή, ο Ερντογάν προειδοποίησε την Μόσχα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη «με τις επιπτώσεις των ανεύθυνων ενεργειών της». «Η Ρωσία θα επωμιστεί τις συνέπειες εάν συνεχίσει τέτοιου είδους παραβιάσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι επιθυμεί να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του και πως ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να μεταφέρει την επιθυμία του. «Προς το παρόν δεν έχω λάβει απάντηση», είπε ο Ερντογάν.
Πάντως, η Μόσχα έχει άλλη άποψη... Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την τουρκική καταγγελία για παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας «αβάσιμη προπαγάνδα». «Οι ανακοινώσεις της Τουρκίας σχετικά με την υποτιθέμενη παραβίαση του εναέριου χώρου της από ένα ρωσικό SU-34 αποτελούν αβάσιμη προπαγάνδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Οι σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού από τις 24 Νοεμβρίου, όταν ένα ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Από τότε, οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν προχωρήσει σε ιδιαίτερα εχθρικές δηλώσεις, ενώ το Κρεμλίνο έχει προχωρήσει σε μία σειρά κυρώσεων, που πλήττουν κυρίως οικονομικά την Τουρκία.

Πηγή: Real.gr

[ads-post]
 
Top