Επείγουσες λύσεις για δύο φορολογικά «αγκάθια» που ζημιώνουν και το ίδιο το Δημόσιο, για τα οποία δέχεται διαμαρτυρίες από όλη τη χώρα, ενόψει μάλιστα των δηλώσεων φόρου εισοδήματος αλλά και της εφαρμογής περιουσιολογίου, ζητά με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ η ΠΟΜΙΔΑ.

Πρόκειται για τη φορολογήση του τεκμαρτού εισοδήματος από την δωρεάν παραχώρηση χρήσης κτιρίων ή οικοπέδων στο Δημόσιο και την υποχρεωτική δήλωση από όλους τους ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών και όχι από τον διαχειριστή, των μισθωμάτων των κοινόχρηστων χώρων.

Ειδικότερα με την επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο & τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να επανέλθουν δύο ορθές ρυθμίσεις του προισχύσαντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:

1. Η δήλωση των μισθωμάτων κοινοχρήστων χώρων (κυρίως των παλαιών διαμερισμάτων θυρωρού) να γίνεται από τους διαχειριστές πολυκατοικιών, και όχι από κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά να δηλώνονται τα ευτελέστατα ποσά που τους αντιστοιχούν, και

2. Να μην φορολογούνται με τεκμαρτό μίσθωμα όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων παραχωρούν δωρεάν στο Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ τη χρήση ακινήτων τους. Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η εφαρμογή ζημιώνει το Δημόσιο αλλά και το κοινωνικό συμφέρον και για αυτό ζητά την επαναφορά των παλαιών ρυθμίσεων.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι είναι εξωφρενική η διάταξη που κατήργησε την ορθή και πρακτική ρύθμιση της δήλωσης του συνολικού εισοδήματος από το διαχειριστή του κτιρίου, ο οποίος προκατέβαλε καθαρό φόρο 25% επί των εισπραχθέντων μισθωμάτων, χωρίς να απασχολούνται όλοι οι συνιδιοκτήτες με τη αναγραφή ευτελεστάτων ποσών στις δηλώσεις τους, και μάλιστα επί ζημία του Δημοσίου, το οποίο με τη νέα ρύθμιση εισπράττει κυριολεκτικά ψιχία!

Σε ότι αφορά τη δεύτερη διάταξη, τονίζεται ότι αφενός δημιούργησε ένα όλως άδικο πρόσθετο φορολογικό βάρος – πραγματική «τιμωρία» σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία παραχωρούν αφιλοκερδώς τη χρήση ακινήτων τους στο Δημόσιο (σημαντικά κτίρια, γήπεδα κλπ.), και αφετέρου τους αναγκάζει, αργά ή γρήγορα, να ανακαλέσουν τις παραχωρήσεις αυτές, με προφανή ζημιά του Δημοσίου, αλλά και του κοινωνικού συμφέροντος!
Dealnews
 
Top