Δεν είναι η πρώτη έρευνα που φέρνει στην επιφάνεια τα ευεργετικά αποτελέσματα των στατινών για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων...


 Μελέτη που έκαναν Γάλλοι επιστήμονες, τα δεδομένα των οποίων υπάρχουν στην ιατρική βιβλιογραφία από το 1966 έως το 2001, έδειξαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες για σκοπούς μείωσης της χοληστερόλης τους, παρουσίαζαν 26% λιγότερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι Γάλλοι ανάλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 83.161 ασθενείς οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε 38 συνολικά κλινικές δοκιμές και τα αποτελέσματά αυτά δημοσιεύτηκαν το Μάρτιο του 2003.
Άλλωστε, πρόσφατα είχαμε αναφέρει τη μελέτη που έκαναν οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό και στο Ερευνητικό Κέντρο INSERM, σε 7.500 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 74 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία με στατίνες η φιβράτες, προκειμένου να δουν τα οφέλη ή μη της λήψης αυτών των σκευασμάτων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal», η λήψη των δύο αυτών θεραπειών απέφερε πιθανότητα τη μείωση των εγκεφαλικών σε ποσοστό 34%. Ωστόσο, οι επιστήμονες είχαν επισημάνει ότι πρέπει να γίνουν εκτεταμένες μελέτες επί του θέματος καθώς, αυτά τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως η λήψη στατινών και φιβρατών μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, έδειξε όμως ότι υπάρχει θετική συσχέτιση.
Τώρα έρχεται στο προσκήνιο και μια ακόμα μεγάλη έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες του Heart Protection Study Collaborative Group της Οξφόρδης και, στην οποία συμπεριελήφθησαν 20.500 ασθενείς, εξετάστηκε αναλυτικά η προληπτική δράση της σιμβαστατίνης στα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Από τους συμμετέχοντες οι 3.280 είχαν ήδη παθήσεις στο εγκεφαλικό αγγειακό σύστημα ενώ, οι υπόλοιποι 17.256 είχαν αποφρακτικές νόσους των αρτηριών τους ή διαβήτη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η σιμβαστατίνη στο τέλος του 2ου έτους της μελέτης μείωσε κατά 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς σε σύγκριση με τους ασθενείς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η μεγάλη αυτή έρευνα, επιβεβαιώνει τις ευεργετικές επιδράσεις των στατινών αναφορικά με την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Όπως λένε, τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς για τη μείωση της χοληστερόλης τους ελαττώνουν όχι μόνο τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια αλλά και τη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών.
Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού αλλά όχι ενός αιμορραγικού. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την πλειονότητα των εγκεφαλικών και οφείλονται σε απόφραξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές βλάβες.

 
Top