Η παγκόσμια μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες αξίας τουλάχιστον 100 τρισ. δολαρίων στα επόμενα τριάντα χρόνια, σύμφωνα με δύο διαχειριστές fund της Shroders, μίας εκ των μεγαλύτερων ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη.
Ο Mark Lacy και ο David Boyce, παρά την επενδυτική φρενίτιδα που επικράτησε φέτος γύρω από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας, βλέπουν τεράστια περιθώρια επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας.
Μιλώντας στο podcast του Shroders «The Investor Download», ο Lacy δήλωσε πως υπάρχουν «άνετα (ευκαιρίες) άνω των 2 τρισ. δολαρίων ετησίως» στην αγορά της ενεργειακής μετάβασης.
«Αυτό είναι πέραν της παραδοσιακής αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και το σύνολο ανέρχεται άνετα στο επίπεδο των 100 τρισ. δολαρίων την περίοδο 2020 έως 2050», τόνισε.
«Η ενεργειακή αγορά από την πλευρά του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα δεν έχει δει ποτέ τέτοιο επίπεδο κεφαλαιακών αναγκών σε βάθος τριακονταετίας. Επομένως, θα πρόκειται για μία μεταμόρφωση από την πλευρά των υποδομών, αλλά και και από την πλευρά των επενδύσεων», προσέθεσε.
Τις απόψεις των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Schroders έχουν επιβεβαιώσει και άλλοι φορείς. Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα, έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε πως οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά αναμένεται για πρώτη φορά να ξεπεράσουν τα χρήματα που διοχετεύονται στην πετρελαιοπαραγωγή.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΙΕΑ, οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια την ημέρα φέτος, ενώ άνω του 1,7 τρισ. δολαρίων έχει ήδη δρομολογηθεί σε καθαρές τεχνολογίες, όπως η ηλεκτροκίνηση, οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας. Συνολικά, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 2,8 τρισ. δολάρια φέτος.
«Για κάθε δολάριο που επενδύεται στα ορυκτά καύσιμα, περίπου 1,7 δολάριο πηγαίνει πια στην καθαρή ενέργεια», έχει δηλώσει στο CNBC ο επικεφαλής της IEA, Fatih Birol.
Στα χρηματιστήρια, μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή του έτους εμφανίζουν οι τεχνολογικές μετοχές. Η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta, είναι οι τρεις μεγαλύτεροι «νικητές» της επενδυτικής «μανίας» για την τεχνητή νοημοσύνη. Το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι τρεις εταιρείες είχαν τριψήφια κέρδη.
moneyreview.gr