Της Ιωάννας Υψηλάντη
Ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιτρέπει επίσημα την... ανάπτυξη προσωπικού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιωτικού εξοπλισμού, πλοίων και αεροσκαφών στη Νικαράγουα.
Η αιτιολογία, "για ανθρωπιστικούς σκοπούς."
Αξιοσημείωτο είναι ότι με το ίδιο διάταγμα ο ηγέτης της Νικαράγουας επιτρέπει επίσης την είσοδο πλοίων, αεροσκαφών και στρατιωτικού προσωπικού από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βενεζουέλα, την Κούβα, το Μεξικό και τη Δομινικανή Δημοκρατία - με στόχο την "ανταλλαγή [εμπειρία] και αμοιβαία επωφελή ανθρωπιστική βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης"
Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι εκεί θα δημιουργηθεί μια ρωσική στρατιωτική βάση με πυραύλους κρουζ που θα αναπτυχθούν σε αυτήν, οι οποίοι (φυσικά, αν χρειαστεί) θα καλύπτουν το 70% της επικράτειας των ΗΠΑ.
Στα λιμάνια της χώρας, θα υπάρχουν ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια της κλάσης Varshavyanka, ικανά να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ Caliber, συμπεριλαμβανομένων αυτών με πυρηνική κεφαλή, που θα εγγράφονται σε συνεχή βάση. Μερικές φορές θα μπορούν να αράζουν στην Νικαράγουα, για επισκευές  τα πυρηνικά υποβρύχια "Γιάσεν", τα οποία οι Ρώσοι υπόσχονται να οπλίσουν σύντομα με τα υπερηχητικά «Ζιργκόν».
Ομορφιά!.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν ήδη να δηλώσουν ότι πρόκειται για "πρόκληση" και "ασύμμετρη απάντηση" στη στρατιωτική τους βοήθεια προς τις εχθρικές, προς την Ρωσία, χώρες.
Με δυό λόγια είπαν στην Ρωσία,, τοποθετήστε τις βάσεις σας οπουδήποτε αλλού, εκτός από εδώ! Γιατί γίνεται πραγματικά τρομακτικό και επικίνδυνο!
Υ.Γ. Η απόσταση μέχρι την Ουάσιγκτον, δεν είναι πάνω από 3.000 χλμ. από αέρος.
 
Top