Της Ιωάννας Υψηλάντη
"Βράζει" η Αφρική!
Όχι από ζέστη, αλλά από... πολεμικές προετοιμασίες.
Οι αποικιοκράτες και οι υποτακτικοί τους "Πρόεδροι" των Αφρικανικών "Δημοκρατιών" "καίγονται" από τις εξεγέρσεις των εγχώριων πληθυσμών με την συμπαράσταση των εθνικών στρατών.
Μετά τις Γαλλικές αποικίες του Μάλι και της Μπουργκίνα Φάσο, νέα στρατιωτική Διοίκηση εγκαταστάθηκε και στην αποικία του  Νίγηρα, προκαλώντας ανατριχίλες στην Δύση, που βλέπει να χάνει την Αφρική και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.
Προηγουμένως, υπήρχε Δημοκρατία στον Νίγηρα.
Αυτή η Δημοκρατία άρεσε πραγματικά τη Δύση, ειδικά στη Γαλλία. Και πώς να μην αρέσει, όταν η Γαλλία χρησιμοποιούσε σε συνθήκες ηρεμίας, όλον τον σημαντικό φυσικό πλούτο του Νίγηρα, επί μερικές εκατοντάδες χρόνια.
Η Δύση αγαπούσε τόσο πολύ την Δημοκρατία του Νίγηρα, που μερικές φορές έστελνε ακόμη και τα αποφάγια, από το τραπέζι της εκεί, για να υποστηρίξει αυτήν την Δημοκρατία. Οι ελαφρώς πεινασμένοι Νιγηριανοί, μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας, θα φάνε και θα παραμείνουν ικανοποιημένοι με την Δημοκρατία τους. Όχι φυσικά, όπως τρώει η Δύση, αλλά τόσο, ώστε να μην οργανώνουν επαναστάσεις και κάθε είδους ταραχές.
Η δημοκρατική εξουσία του Νίγηρα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τη συνηθισμένη αποικιακή διοίκηση και το γεγονός ότι "επελέγη" από τον τοπικό πληθυσμό και όχι -ο Θεός να με κάψει-από τις επισκέψεις του Λευκού Αφέντη, τίποτα δεν άλλαξε θεμελιωδώς. Κοστίζει λιγότερο να έχει έναν αχυράνθρωπο, αλλά ντόπιο, απ΄ότι έναν λευκό στρατηγό να μαστιγώνει.
Η Δημοκρατία του Νίγηρα ήταν κελεπούρι για την Γαλλία.
Όπως, ίσως, γνωρίζετε, οι ατομικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, έπαιρναν το απαραίτητο, για την λειτουργία τους ουράνιο, από τον Νίγηρα, καλύπτοντας, το 1/3 της παραγωγής ρεύματος.
Για άλλη μια φορά! Το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού της Γαλλίας, στην πραγματικότητα τροφοδοτείται από τον Νίγηρα.
Και τώρα προσέξτε! Την ίδια στιγμή, στον ίδιο τον Νίγηρα, το 80% του πληθυσμού ΔΕΝ έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Συντριπτικό ποσοστό.. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία ο Νίγηρας παρέχει στο ένα τρίτο της Γαλλίας, από δικές του πηγές,  θεωρείται προνόμιο στην ίδια τη χώρα!
Η χώρα διαθέτει όχι μόνο ουράνιο, αλλά και χρυσό, καθώς και πολλά άλλα πολύτιμα πετρώματα.
Υπήρχε δημοκρατία στον Νίγηρα, αλλά δεν υπήρχε ηλεκτρική ενέργεια. Και η Δύση ήταν αρκετά ευχαριστημένη με αυτό! Πού την χρειάζονται οι δούλοι;;
Ούτε τα σιτηρά της Ουκρανίας δεν έστειλαν εκεί οι αχόρταγοι Δυτικοί. Προτίμησαν μ΄ αυτά να ταΐζουν τα γουρούνια και τις κότες της Ευρώπης.
Τώρα οι Γάλλοι θέλουν πραγματικά να επιστρέψει η Δημοκρατία στον Νίγηρα, όπως και το ουράνιο και ο χρυσός οι εξαγωγές των οποίων απαγορεύτηκαν με απόφαση του νέου καθεστώτος. Θέλουν τόσο πολύ την επιστροφή της Δημοκρατίας, που ήδη υποκινούν τις μαριονέτες τους, στην Δυτική Αφρική, για στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα.  Απειλούν, μάλιστα, ότι θα βομβαρδίσουν την πρωτεύουσα. Φυσικά, εννοείται, στο όνομα της δημοκρατίας! Για να παίζει το δωρεάν ουράνιο, για το 1/3 της Γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας και ένας αγωγός φυσικού αερίου, που θα ξεκινούσε, από την Νιγηρία, μέχρι την Ευρώπη και θα τροφοδοτούσε τους Ευρωπαίους, ούτε λόγος!
Η πολυδιαφημισμένη Δημοκρατία θα επέστρεφε με έναν "δημοκρατικό ηγέτη" και μερικές γυάλινες χάντρες δωροδοκίας!

 
Top