Οι επαφές της Σαουδικής Αραβίας με τη Συρία επιταχύνθηκαν μετά την ιστορική προσέγγιση Ριάντ - Τεχεράνης και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών «ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους».

Η Σαουδική Αραβία και η Συρία συμφώνησαν να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους, μια δεκαετία και πλέον μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων πριν μια και πλέον δεκαετία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές (στις φωτογραφίες του Reuters, επάνω, ο πρίγκιπας διάδοχος Μπιν Σαλμάν και ο Μπασάρ αλ Ασαντ).

Μετά το Ιράν
Οι επαφές Ριάντ – Δαμασκού επιταχύνθηκαν μετά την ιστορική συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν (σ.σ. η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ανάμεσα στους βασικούς συμμάχους του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ).

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Ριάντ και της Δαμασκού θα ήταν η πιο σημαντική εξέλιξη μέχρι σήμερα όσον αφορά τις προσπάθειες αραβικών κρατών για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με τον Ασαντ, τον οποίο περιθωριοποίησαν μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011.

Οι δύο κυβερνήσεις «ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους μετά το Ειντ αλ Φιτρ» (σ.σ. μουσουλμανική γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, στα τέλη Απριλίου), σύμφωνα με μια από τις πηγές του Reuters που πρόσκειται στη Δαμασκό.

Η απόφαση φέρεται να οριστικοποιήθηκε έπειτα από επαφές στη Σαουδική Αραβία κορυφαίου αξιωματούχου της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας, σύμφωνα με δύο πηγές.

Επιβεβαίωσε η κρατική τηλεόραση
Η γραμματεία επικοινωνίας της σαουδαραβικής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου και η συριακή κυβέρνηση δεν απάντησαν όταν το Reuters τους ζήτησε σχόλιο.

Η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας ωστόσο επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας για την επανέναρξη προξενικών υπηρεσιών, επικαλούμενη αξιωματούχο του ΥΠΕΞ στο Ριάντ.

Οι ΗΠΑ, σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, αντιτάσσονται στις προσπάθειες αραβικών κρατών να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Ασαντ.

Η αμερικανική κυβέρνηση και αρκετοί από τους συμμάχους της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, υποστήριξε τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία.

Ομως η κυβέρνηση Ασαντ κατάφερε να καταπνίξει την εξέγερση στο μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας, εν μέρει χάρη στη στήριξη από το Ιράν και τη Ρωσία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέλαβαν πρωτοβουλία για την άμεση αποκατάσταση των σχέσεων με την κυβέρνηση της Συρίας και πρόσφατα ο πρόεδρος Ασαντ επισκέφθηκε τη χώρα μαζί με τη σύζυγό του.

«Εμεινε για μέρες»
Η Σαουδική Αραβία κινήθηκε με μεγαλύτερη επιφύλαξη. Διπλωμάτης χώρας του Κόλπου είπε στο Reuters ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τη Συρία «έμεινε για μέρες» στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας προτού επιτευχθεί η συμφωνία ν’ ανοίξουν ξανά οι πρεσβείες των δύο χωρών «στο εγγύς μέλλον».

Προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων του Ριάντ με τη Δαμασκό, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του αποκλεισμού της Συρίας από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ο διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι επαφές Ριάντ – Δαμασκού ίσως ανοίξουν τον δρόμο για να διεξαχθεί ψηφοφορία επ’ αυτού στην προσεχή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, που αναμένεται να διεξαχθεί τον Απρίλιο στη Σαουδική Αραβία.
Πηγή: ΑΠΕ
 
Top