Σφοδρό μπαράζ πυραυλικού πυροβολικού με χρήση εκτοξευτών BM -21 εξαπολύθηκε πριν λίγες ώρες στο Μπάκχμουτ, μετά την απόφαση του Β.Ζελένσκι να μην αποχωρήσουν οι Ουκρανοί από την πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπαράζ των ρουκετών των 122 χλστ. διήρκησε 15′ και αμέσως μετά άρματα μάχης T-72B3 εξόρμησαν από τις βάσεις τους προς την κατεύθυνση αποκοπής του τελευταίου διαδρόμου, που είχε αφήσει ανοικτό το εθελοντικό σώμα της Wagner στα δυτικά της πόλης.

Πρόκειται για μία συνδυασμένη επιχείρηση πυροβολικού και αρμάτων μάχης, που θυμίζει τον «οδοστρωτήρα» της σοβιετικής εποχής, που είχε ξεκινήσει από τα προάστια της Μόσχας και κατέληξε στην πτώση του Βερολίνου.

Οι εικόνες με τα δεκάδες ρωσικά άρματα να εφορμούν είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες σε ένα πόλεμο, όπου συνήθως οι επιχειρήσεις τεθωρακισμένων και ειδικά αρμάτων μάχης περιορίζονται σε τετράδες ή το πολύ εξάδες, μετά την ρωσική αποτυχία της επίθεσης της μηχανοκίνητης φάλαγγας στο Κίεβο πριν από ένα χρόνο ακριβώς.

Ταυτόχρονα, περίπου 5.000 προσωπικό, δηλαδή μία ταξιαρχία και τρία ανεξάρτητα τάγματα μάχης του ρωσικού τακτικού στρατού, ακολουθεί την επίθεση των τεθωρακισμένων προκειμένου να ασφαλίσει το έδαφος που θα καταλάβουν.

Την ίδια στιγμή έχουν εντείνει την πίεση τους και οι άντρες του εθελοντικού σώματος της Wagner προκειμένου να μην καταστεί δυνατή η χρήση αντιαρματικών όπλων από τις ομάδες του ουκρανικού στρατού, οι οποίες με το αμερικανικό Javelin και το βρετανικό NLAW έχουν επιτύχει αρκετές φορές να καταστρέψουν τις ρωσικές τεθωρακισμένες μονάδες.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του Ιβανίφσκι (Krasno/Ivanivske) και εν τέλει την αποκοπή του αυτοκινητόδρομου στα δυτικά που απέκοψε την πόλη από το τελευταίο ουκρανικό οχυρό του Chasiv Yar.

Αντίστοιχη ρωσική επιχείρηση αν και όχι τόσο υψηλής έντασης, διεξάγεται και στην Μαρίνκα, ένα λιγότερο γνωστό μέτωπο στα προάστια της πόλης του Ντονέτσκ, το οποίο ακόμα δεν έχει εκκαθαριστεί πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, παρά τις ανακοινώσεις κατάληψής του.

Πλέον, οι Ρώσοι δίνουν έναν αγώνα με τον χρόνο, προκειμένου να προλάβουν την μαζική έλευση των δυτικών ενισχύσεων ειδικά στην περιοχή της πόλης του Μπάκχμουτ.


πηγή

 
Top