«Καμπανάκι» χτυπά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μετά την κατάρρευση του τρίτου μπαλκονιού στην Παραλιακή του Ρεθύμνου. Οι σεισμικές δονήσεις επιβαρύνουν τις αντοχές των κατασκευών, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία του σοβαρού προβλήματος και απειλητικού ακόμη και για ανθρώπινες ζωές.

Σήμανε συναγερμός

Μετά το τελευταίο περιστατικό σήμανε συναγερμός στο Τεχνικό Επιμελητήριο, με τον πρόεδρό του στο Ρέθυμνο, Σπύρο Καλησπεράκη, να κρούει καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κακοτεχνίες, αλλά στη διάβρωση που έχουν υποστεί με το πέρασμα των χρόνων οι κατασκευές προηγούμενων δεκαετιών.

Οπως επισημαίνει ο Σπύρος Καλησπεράκης, η εν μέρει πτώση τριών μπαλκονιών στο Ρέθυμνο δεν οδήγησε μέχρι σήμερα σε ανθρώπινες απώλειες, ωστόσο αυτό θεωρείται σίγουρο ότι θα συμβεί κάποια στιγμή όσο οι ιδιοκτήτες των σπιτιών «καλύπτουν» με επιφανειακές παρεμβάσεις τις παθογένειες των κτισμάτων τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το σπίτι στον Κουμπέ, όπου τους προηγούμενους μήνες κατέρρευσε το μπαλκόνι του και το οποίο όπως αποδείχθηκε από τους τεχνικούς ελέγχους που έγιναν, ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει ακόμα και το ταβάνι του σπιτιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες του.

Οι σεισμικές δονήσεις
Επιπλέον, ένας ακόμα σοβαρός – για τις παλιές κατασκευές – παράγοντας, είναι και οι κατά καιρούς σεισμικές δονήσεις που σε συνδυασμό με τη διάβρωση, πρακτικά επιβαρύνουν τις αντοχές των κτισμάτων.

Σε κάθε περίπτωση το «καμπανάκι κινδύνου» που κρούει σήμερα το τεχνικό επιμελητήριο αφορά σε κτίσματα που κατασκευάστηκαν πριν το 2000.
Πηγή: neakriti


 
Top