ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΜΙΟΥ “ΔΡΟΜΕΙΣ-ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ”
ΠΟΛΙΤΗΣ Ο ΚΕΡΑΜΕΥΣ
... Ο ήλιος ανατέλλει στα χαλάσματα της αρχαίας δωρικής αποικίας, της Κεράμου.
Σ' αυτά τα χαλάσματα, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή στη Δωρική πόλη της Καρίας, κοντά και δίπλα στη βόρεια ακτή του Κερατίου κόλπου.
... Εκεί που ο ταξιδιώτης διακρίνει τους αρχαίους ναούς, τα σπίτια, τα λουτρά και τ' άλλα οικήματα μιας πόλης, που τα ύστερα χρόνια της Ελληνιστικής εποχής διακρίνονταν παντού.
Ανάμεσα στ' αρχαία που σώζονται, εκτός του μεγάλου τείχους της που σώθηκε έπειτα από αιώνες επιδρομών, διακρίνονται πολλές επιγραφές και νομίσματα, σαρκοφάγα ταφικά συμπλέγματα κ.ά..
Ξάφνου το μάτι δεν γελιέται. ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΑΝΕΘΗΚΕ. Η επιγραφή σού ξεσκίζει το μυαλό. Ποιος ήταν ο Πολίτης; Πότε κέρδισε; Ποια Ολυμπιάδα τίμησε την πόλη του; Τι κατόρθωμα έκανε τους συμπολίτες του να τον τιμήσουν με κάποιο ανδριάντα και την επιγραφή που δόθηκε;
Ο γυρισμός στην Αθήνα... Στ' αραχνιασμένα βιβλία, ελληνικά και ξένα... Στον κατάλογο των Ολυμπιονικών.
Και να που η μεγάλη ανακάλυψη ξεπροβάλλει. Ο Πολίτης, τρεις φορές Ολυμπιονίκης στους Δρόμους. Στο Στάδιο, στον Δίαυλο και τον Δόλιχο δρόμο. Ή, σαν να λέμε, στα 200 σημερινά μέτρα (192, 28 στην αρχαιότητα), στα 400 (384,56) και στα 5000 σημερινά (4.610 περίπου μέτρα).
Το κατόρθωμα τεράστιο, ισάξιο του Άστυλου και του Λεωνίδα, των ανυπέρβλητων αρχαίων πολυολυμπιονικών. Μα το πιο σπουδαίο:
Ο Μέγας Πολίτης ο Κεραμέας νίκησε τρεις ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ νίκες σε τόσο φαινομενικά για όλους τους άλλους ανόμοια αγωνίσματα, μέσα σε μια μέρα. Κάτι, που ελάχιστες φορές είχε συμβεί μέχρι τότε. Συγκεκριμένα, η 4η ημέρα της 212ης Ολυμπιάδας (το 69 μ.Χ.) ο Μεγάλος Δρομέας από την Κέραμο, την πόλη της Μικράς Ασίας, κατόρθωσε να νικήσει και στις τρεις κούρσες που έλαβε μέρος.
Το κατόρθωμα τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Ολυμπιάδες που συμμετείχε ο πολύ Μεγάλος αυτός Δρομέας, είχαν τη συμμετοχή, όχι μόνο των Ελλήνων, όπως συνέβαινε στις Ολυμπιάδες προ της Ρωμαϊκής κατάκτησης (146 π.Χ.) αλλά και πολλών άλλων λαών, και των Ρωμαίων φυσικά, που η ΡΑΧ RΟΜΑΝΑ επέτρεπε τη συμμετοχή τους στην Ολυμπία.
Έτσι υπολογίζεται, όπως αναφέρουν οι αρχαίες πηγές, ότι για να προκριθεί στους τελικούς και των τριών αγωνισμάτων (Στάδιο, Δίαυλο, Δόλιχο Δρόμο), ο Πολίτης πρέπει να έτρεξε τουλάχιστον σε πάρα πολλούς προκριματικούς, λόγω της πληθώρας των Αθλητών.
Και κατάφερε αυτό το ατίθασο νεαρό αγόρι, να τους κερδίσει όλους. Να πάρει πανάξια την πρόκριση στους τελικούς, κι εκεί κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις να πάρει και τα τρία στεφάνια. Η νίκη του σήμερα, όπως και άλλων λίγων Δρομέων, φαντάζει εξωπραγματική. Κανένας Δρομέας δεν μπορεί να κερδίζει τα 200, τα 400 και τα 5000 μέτρα σε τελικούς ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ και φυσικά όχι σε μια μέρα, όπως τα κατάφερε ο μέγας Πολίτης.
Στην πατρίδα του, που έσβησε από το χάρτη, η μαρμάρινη επιγραφή μένει να θυμίζει τη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους Δρομείς της Αρχαιότητας, και γιατί όχι, της Παγκόσμιας Ιστορίας των ΔΡΟΜΩΝ. Ο Πολίτης από την Κέραμο, σήμερα έρχεται να ξαναζωντανέψει... Να δώσει κι αυτός αυτό που κανένας βιολογικός ή φυσικός νόμος δεν θα το επέτρεπε, τη σημερινή εποχή της
ειδίκευσης και της μονομέρειας στον Αθλητισμό. Να δώσει δηλαδή το μέγεθος της διαφοράς της αντίληψης του αρχαίου ανθρώπου - Δρομέα από τον σύγχρονο, που ήταν η ΟΛΟΤΗΤΑ...
Η ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ανάπτυξη του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου. Και η ιδέα τού ότι όλα ήταν μπορετά και κατορθωτά.
Αυτή του τη μνήμη τιμούμε, και θα την τιμούμε, κι αυτές οι γραμμές που του αφιερώνονται, σίγουρα, 1933 χρόνια μετά, θα τον κάνουν να τρέχει καλύτερα και να παραβγαίνει με την άξια παρέα του στα Ηλύσια Πεδία των ΔΡΟΜΕΩΝ της Παγκόσμιας Ιστορίας...
Και βγαίνοντας από την παγκόσμια λήθη, να στέκει μπροστά μας ιδρωμένος, φορώντας το τρίτο στεφάνι την ίδια μέρα, στο τέλος της 212ης ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ, έχοντας τρέξει τον Δόλιχο Δρόμο και περνώντας στην Ιστορία να χαμογελάει ευτυχισμένος...