Την τελευταία λειτουργία στην αυτοσχέδια Ορθόδοξη εκκλησία της «Ζούγκλας» του Καλαί παρακολούθησαν σήμερα δεκάδες νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες από την Αιθιοπία και την Ερυθραία, μόλις λίγες ώρες πριν την ισοπεδώσουν οι μπουλντόζες που διαλύουν τον καταυλισμό.

Η «εκκλησία» αυτή είναι ένα από τα ελάχιστα παραπήγματα που έχουν παραμείνει όρθια τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, προκειμένου οι μετανάστες να μπορέσουν να παραστούν στην τελευταία αυτή λειτουργία.

Ο Πασκάλ Φροελί, κάτοικος του Καλαί, που εργάζεται για την ανθρωπιστική οργάνωση Caritas France, δήλωσε ότι θα ήθελε η εκκλησία να μείνει ανέπαφη από την κατεδάφιση του «Καλαί».

«Η κατασκευή της είναι αρκετά σταθερή. Αποτελεί ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την γνώση και την εφευρετικότητα των προσφύγων. Είναι ένα είδος υπενθύμισης για το τι συνέβη εδώ, η χαρά και ο πόνος που βίωσαν οι κάτοικοι της Ζούγκλας», είπε ο ίδιος.

Χρειάστηκαν περίπου 2 μήνες για το χτίσιμο του ναού από πρόσφυγες και εθελοντές. Οι εργασίες οικοδόμησής του, κυρίως από ξύλα, ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2015. Οι γαλλικές αρχές λένε ότι θα το κατεδαφίσουν, όπως τον υπόλοιπο καταυλισμό, ωστόσο δεν έχουν διευκρινίσει το πότε.

 
Top