Με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε αρκετά. Γι αυτό  τον λόγο δεν είναι λίγες οι πολυκατοικίες που λόγω της κρίσης δεν έχουν προμηθευτεί ούτε φέτος πετρέλαιο, με αποτέλεσμα ο κάθε ένοικος να πειραματίζεται με εναλλακτικές εστίες θέρμανσης, συχνά χωρίς να πετυχαίνει ούτε την ιδανική θέρμανση ούτε περισσότερη οικονομία.
  Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ζεστάνει κανείς το σπίτι χωρίς καλοριφέρ;
Στο σαλόνι
Το σαλόνι / καθιστικό είναι ο χώρος που η οικογένεια περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας, άρα οι απαιτήσεις για ζέστη είναι και οι υψηλότερες. Τα σπίτια που έχουν τζάκι έχουν ήδη βρει αυτή ως την οικονομικότερη λύση για ζέστη, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Για όλα τα υπόλοιπα, η οικονομικότερη λύση, όπως μας ενημερώνει ο ενεργειακός επιθεωρητής κ. Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος είναι το κλιματιστικό –και δη κάποιο νέας τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής κλάσης.
Το ρεύμα που καίει το κλιματιστικό είναι σαφώς λιγότερο από άλλες ηλεκτρικές εστίες θέρμανσης που μπορεί να τοποθετηθούν σε ένα σαλόνι, όπως π.χ. ο θερμοπομπός ή τα σώματα υπέρυθρης ακτινοβολίας. Το κλιματιστικό, όμως, είναι ακριβότερο στην αγορά του -αν δεν έχετε ήδη ένα- συγκριτικά με τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, ένας θερμοπομπός μεγάλης ισχύος (2400 Watt) δύσκολα θα σας κοστίσει παραπάνω από 80 ευρώ, ενώ ένα σώμα υπέρυθρης ακτινοβολίας (ηλεκτρικό πάνελ) μπορεί να κοστίζει μέχρι και τα διπλάσια χρήματα (από 100-160 ευρώ ανάλογα με τη μάρκα και την ισχύ). Τόσο οι θερμοπομποί όσο και τα πάνελ προσφέρουν καλύτερη θέρμανση στον χώρο από το κλιματιστικό και τοποθετούνται πολύ πιο εύκολα –κάποια είναι και φορητά. Πριν καταφύγετε, όμως, σε μία τέτοια αγορά υπολογίστε πως για να καλύψετε ένα μεγάλο σαλόνι (π.χ. άνω των 35-40 τ.μ.) θα χρειαστείτε δύο από αυτές τις μονάδες.
Κατά τα άλλα, για να ζεσταθεί το σαλόνι σας είναι απαραίτητο να έχετε στρώσει χαλιά και μοκέτες –τα μάλλινα είναι τα πιο ζεστά, να έχετε βάλει πιο χοντρές κουρτίνες που κρατούν το κρύο στα παράθυρα και δεν το αφήνουν τα «περάσει» στον χώρο, ενώ σημαντικό είναι τις ημέρες που έχει ηλιοφάνεια και βρίσκεστε στο σπίτι να ανοίγετε τα παράθυρα και να σηκώνετε τις τέντες για να «χτυπά» ο ήλιος το εσωτερικό και να το θερμαίνει.
Όσο για τις βραδινές ώρες, μερικά αναμμένα κεριά και 2-3 fleece κουβερτούλες στον καναπέ είναι ό,τι πρέπει για ατμόσφαιρα και χουχούλιασμα!
Στην κουζίνα
Η κουζίνα έχει το μεγάλο πλεονέκτημα του φούρνου! Αν μαγειρεύετε συχνά έτσι είναι βέβαιο ότι για αρκετή ώρα μετά το μαγείρεμα ο χώρος αυτός έχει κρατήσει ωραία ζέστη, πόσο μάλλον αν φροντίζετε να αφήνετε και την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή μέχρι να κρυώσει. Κατά τα άλλα, και στην κουζίνα ο θερμοπομπός και δη ένας φορητός, ώστε να μπορεί άλλες ώρες της ημέρας να μεταφερθεί σε άλλα δωμάτια, είναι η καλύτερη λύση.
Αποφύγετε τις σόμπες πετρελαίου ή τις ξυλόσομπες, γιατί πέρα από επικίνδυνες, μυρίζουν δυσάρεστα, ενώ απαιτούν μπουρί για τον καπνό, και σκεφτείτε εναλλακτικά ένα σώμα με λάμπες αλογόνου ή ένα σώμα/καλοριφέρ λαδιού, αν ψάχνετε μία ακόμα πιο οικονομική εναλλακτική (περί τα 20-40 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο και την ισχύ), τα οποία «καίνε» σχεδόν το ίδιο.
Είναι σημαντικό στο δάπεδο της κουζίνας να βάλετε ένα λεπτό χαλάκι που να «κόβει» το κρύο, αλλά και να ανοίγετε τα παράθυρα όταν έχει ήλιο.
Στο μπάνιο
Το μπάνιο είναι ο χώρος όπου περνά κανείς τον λιγότερο χρόνο της ημέρας, όμως αυτό δεν κάνει την ζέστη εκεί λιγότερο απαραίτητη, ιδιαίτερα αν ετοιμάζεστε να μπείτε για ντους! Η καλύτερη λύση στην περίπτωση αυτή είναι να αγοράσετε ένα αερόθερμο μπάνιου, το οποίο έχει το πλεονέκτημα, εν αντιθέσει με τα συμβατικά αερόθερμα, να μην χαλά με τους υδρατμούς, ενώ δεν χρειάζεται να σας κοστίσει παραπάνω από 20 ευρώ.
Απλώστε ένα χαλάκι μπάνιου μπροστά από τη μπανιέρα, φορέστε και ένα μπουρνούζι και θα απολαύσετε το ζεστό σας μπάνιο χωρίς κανένα πρόβλημα!
Στην κρεβατοκάμαρα
Λίγες ώρες περνά κανείς ξύπνιος και στην κρεβατοκάμαρα, άρα οι απαιτήσεις για ζέστη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, ειδικά αν για τον ύπνο σας έχετε επιλέξει ένα παχύ πάπλωμα. Αν θέλετε, όμως, να ζεστάνετε λίγο το δωμάτιο πριν ξαπλώσετε ή το πρωί που ξυπνάτε, η καλύτερη λύση είναι το κλιματιστικό, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχετε τοποθετήσει για δροσερό ύπνο το καλοκαίρι. Αν δεν έχετε ήδη κλιματιστικό στην κρεβατοκάμαρά σας, προτιμήστε έναν μικρότερης ισχύος θερμοπομπό.
Μια μοκέτα στο πάτωμα, βαριές κουρτίνες και -γιατί όχι;- μια υφασμάτινη κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι θα εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερη ζεστασιά.
Στο παιδικό δωμάτιο
Εν αντιθέσει με την κρεβατοκάμαρα της μαμάς και του μπαμπά, το κλιματιστικό στο παιδικό δωμάτιο, ή οποιαδήποτε άλλη εστία εκλύει αέρα, δεν είναι η ιδανική λύση καθώς αναδεύει την όποια σκόνη και τα ακάρεα που μπορεί να υπάρχουν στο δωμάτιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει υπάρχουσες αλλεργίες. Ο κ. Γιαννακανδρόπουλος υποστηρίζει ότι ένα σύστημα με ακτινοβολία είναι προτιμότερο για το δωμάτιο των παιδιών (π.χ. ένα θερμαντικό πάνελ), καθώς αποτελεί την πιο υγιεινή μορφή θερμότητας, την οποία μάλιστα αποδίδει άμεσα την στιγμή που θέλετε να ζεστάνετε το δωμάτιο.
Εξυπακούεται ότι θα επιλέξετε ένα χαλί ή μια οικολογική μοκέτα καλής ποιότητας για το παιδικό δωμάτιο, το οποίο να μην βγάζει χνούδια, να έχει στιβαρό και χαμηλό πέλος (11-12 χιλ.) για να καθαρίζεται εύκολα και να μη «μαζεύει» σκόνη, αλλά και να διαθέτει αντιστατικό νήμα για τους ίδιους λόγους. Αποφύγετε τις φλοκάτες και τα βαριά μάλλινα χαλιά, διότι δεν καθαρίζονται καλά και είναι επίφοβα να προκαλέσουν δερματίτιδες, ξηροδερμίες και άλλα προβλήματα στα παιδιά. Μια βαριά κουρτίνα είναι απαραίτητη και σε αυτόν τον χώρο, ιδανικά από οικολογικό ύφασμα ή βαμβάκι και όχι από συνθετικά υλικά.
πηγη fpress.gr
 
Top