Ο Mark Divine, 53 ετών, είναι βετεράνος της επίλεκτης ομάδας Navy SEALs του αμερικανικού ναυτικού και...
κάτοχος μαύρης ζώνης σε δυο πολεμικές τέχνες -Seido και Goju Ryu Karate.

Είναι επίσης ο ιδρυτής του SEALFIT, ενός προγράμματος προπόνησης το οποίο χρησιμοποιούν κατά βάση οι νεοσύλλεκτοι πεζοναύτες αλλά που έχει υιοθετηθεί και από πολλούς ελίτ αθλητές έως και CEOs, με σκοπό να αναπτύξουν πέραν της φυσικής κατάστασης, ψυχική αντοχή και αυτοπεποίθηση. Εδώ, ο Divine, αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά που θα μεγιστοποιήσουν την ουσία των προπονήσεών σου.

Μάθε να εκμεταλλεύεσαι κάθε μιλιγκράμ οξυγόνου που εισπνέεις
«Αν χρειάζεσαι το μέγιστο ψυχικό σθένος για να ξεκινήσεις και να ολοκληρώσεις με επιτυχία μια πραγματικά σκληρή προπόνηση ή έναν αγώνα, πρέπει εστιάσεις βαθιά μέσα σου. Και αυτό ξεκινά με τη σωστή τεχνική αναπνοής», λέει ο Divine. «Η αναπνοή είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ σώματος και νου και γι’ αυτό απαιτείται μια ολιγόλεπτη αυτοσυγκέντρωση με πλήρη ακινησία, μια διαδικασία που θα καθαρίσει τη σκέψη σου και θα χτίσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση».

Ο Divine έχει αναπτύξει μια μέθοδο τεσσάρων «βημάτων» αναπνοής για αυτοσυγκέντρωση:

1. Απομακρύνεις όλο τον αέρα από τους πνεύμονές σου και τους κρατάς άδειους για πέντε δευτερόλεπτα.

2. Εισπνέεις από τη μύτη αργά και αρμονικά για πέντε δευτερόλεπτα.

3. Κρατάς τον αέρα μέσα σου για πέντε δευτερόλεπτα.

4. Εκπνέεις ομαλά από τη μύτη μέχρι να αδειάσεις και επαναλαμβάνεις όλα τα βήματα για πέντε τουλάχιστον λεπτά.

«Αυτό είναι κάτι που μπορείς να εφαρμόζεις όχι μόνο πριν από μια προπόνηση ή έναν αγώνα, αλλά και πριν ένα σημαντικό meeting στη δουλειά», τονίζει ο Divine.

Νοστίμεψε τις προπονήσεις σου

«Το να κάνεις το ίδιο μονότονο πρόγραμμα κάθε μέρα στο γυμναστήριο, σκοτώνει το κίνητρο και δηλητηριάζει το αποτέλεσμα», λέει ο Divine. «Προσθέτοντας εναλλακτικές ή εντελώς διαφορετικές ασκήσεις στην προπόνησή σου -όπως γιόγκα, κολύμπι ή βάρη (αν είσαι δρομέας)-, ωθείς το σώμα σου να ξεβολευτεί από τη ρουτίνα και, συνεπώς να αντιδράσει καλύτερα στα ερεθίσματα».

Τάισε το τέρας

«Τρώγε από λίγο, αλλά πολύ συχνά μέσα στη μέρα για να μην ξεμένεις από ενέργεια, αλλά και να μην αποθηκεύεις λίπος στο σώμα σου. Συνδύασε σε κάθε γεύμα ή σνακ την πρωτεΐνη με τους υδατάνθρακες και τα ωφέλιμα λιπαρά και πρόσθεσε έξτρα ποσότητες φρούτων, λαχανικών και νερού. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι βέβαιος για τα οφέλη που λαμβάνουν οι μύες σου από τη σκληρή προπόνηση», συμβουλεύει ο Divine.


Η ανάπαυση είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχοσωματική ενδυνάμωσή σου

«Αφού σιγουρευτείς ότι έχεις ανεφοδιαστεί με τα απαραίτητα συστατικά που χάνεις έπειτα από μια προπόνηση, μείνε όλη την επόμενη μέρα μακριά από το γυμναστήριο. Η ανάπαυση είναι μέρος της προπονητικής σου ρουτίνας», τονίζει ο Divine. «Αν δεν είσαι ο τύπος που μπορεί να κάτσει ούτε ώρα ανενεργός, δοκίμασε ασκήσεις stretching δουλεύοντας ακόμη περισσότερη ώρα τις τεχνικές αναπνοών. Μπορείς ακόμη και να πας για μια πεζοπορία στη φύση. Οι πεζοναύτες περπατούν χιλιόμετρα για να ανακουφιστούν από μια πολύωρη και επίπονη αποστολή», λέει ο Divine.

Πηγή
 
Top