Η CIA, η υπηρεσία κατασκοπείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, απέσυρε εσπευσμένα στελέχη της από την πρεσβεία της χώρας στο Πεκίνο έπειτα από...


 δύο μαζικής κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις κατά τις οποίες αποσπάστηκαν στοιχεία για Αμερικανούς κρατικούς λειτουργούς, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post...

Επικαλούμενη εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι «μίλησαν υπό τον όρο της [διατήρησης της] ανωνυμίας τους» λόγω «του ότι πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα», η εφημερίδα εξηγεί πως η CIA αποφάσισε να λάβει μέτρα διότι η επίθεση χάκερ στην ομοσπονδιακή υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση του προσωπικού του αμερικανικού δημοσίου —Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού (Office for Personnel Management, OPM)— υπήρχε το ενδεχόμενο να επέτρεψε στις κινεζικές αρχές να ταυτοποιήσουν τους πράκτορές της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατ' ιδίαν λένε πως θεωρούν βέβαιο ότι η Κίνα ευθύνεται για τις επιθέσεις στο OPM, παρότι δημοσίως η Ουάσινγκτον δεν ανακοινώνει ποιο κράτος θεωρεί υπεύθυνο γι' αυτές. Παρότι δεν υπάρχει απόδειξη πως τα δεδομένα που εκλάπησαν από την ομοσπονδιακή υπηρεσία αυτή αξιοποιήθηκαν καθ' οιοδήποτε τρόπο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ διατυπώνουν ανησυχίες για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι επιθέσεις για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Αξιωματούχοι είπαν στην Ουάσινγκτον Ποστ ότι οι κινεζικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας θα μπορούσαν για παράδειγμα να αντιπαραβάλουν τα στοιχεία υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε εκείνα που περιέχονται στον κατάλογο των εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία του Πεκίνου και να ανακαλύψουν διά της απαγωγής σε άτοπο ποιοι ήταν πράκτορες της CIA.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της εφημερίδας. Η CIA απέφυγε να κάνει επισήμως σχόλια ερωτηθείσα από τους συντάκτες της Ουάσινγκτον Ποστ.

Το δημοσίευμα, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας αργά το βράδυ της Τρίτης, καταγράφεται καθώς ο επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την συμφωνία της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις, η σύναψη της οποίας ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η παραβίαση της ασφάλειας των συστημάτων του OPM αφορά στοιχεία υπαλλήλων που υπηρέτησαν στο αμερικανικό δημόσιο για δεκαετίες. Η αποκάλυψή της οδήγησε τη διευθύντρια της υπηρεσίας να παραιτηθεί. Το Πεκίνο έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
 
Top