Μεγάλη και σημαντική αποκάλυψη έκανε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA), η οποία τη Δευτέρα ανακοίνωσε πως ο Άρης όχι μόνο έχει νερό σε μορφή πάγου, αλλά και ρυάκια αλμυρού νερού, τουλάχιστον στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς και Γάλλους επιστήμονες υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι νερό κυλά από κάποιες πλαγιές του κόκκινου πλανήτη.
Όπως εξηγούν, στενές ραβδώσεις στο έδαφος του πλανήτη μεγαλώνουν στη διάρκεια των θερμών μηνών στην Άρη και συρρικνώνονται τον υπόλοιπο χρόνο. Τα μικρά ρυάκια αφήνουν σκούρα σημάδια στο έδαφος του Άρη, προτού ξεραθούν το φθινόπωρο, καθώς η θερμοκρασία πέφτει.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι από πού προέρχεται το νερό. Ίσως η πηγή του είναι υπόγειοι πάγοι, αλμυροί υδροφόροι ορίζοντες ή προϊόν συμπύκνωσης υδρατμών της αραιής αρειανής ατμόσφαιρας. Εξηγούν πάντως ότι το φαινόμενο να ρέει νερό στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον Άρη έχει επιστημονική εξήγηση διότι το αλάτι στο νερό περιορίζει το πάγωμα των υδάτων και μπορεί να λιώσει και τον πάγο.
Οι Αμερικανοί αστρονόμοι και αστροφυσικοί τονίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα. Πλέον η έρευνά τους κατευθύνεται στην προσπάθεια να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης μικροσκοπικής ζωής στον όχι και τόσο μακρινό για μας πλανήτη, η οποία αμεσα συνδεέται με την ύπαρξη του νερού.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο:
 
Top