Θέμα χρόνου θεωρούν οι Financial Times τη συσσώρευση δυσαρέσκειας στους ακτιβιστές του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του που στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις...
Το καλύτερο πράγμα για τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη στιγμή, καθώς ξεκινά τη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι ότι δεν θα δέχεται επιθέσεις από τον… Αλέξη Τσίπρα γράφουν οι FT, επικαλούμενοι το «ανέκδοτο που κάνει τον γύρο της Αθήνας».
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν παλέψει από το 2010 να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές ως τίμημα για τις διασώσεις πολλών εκατομμυρίων. Αλλά κανένας κριτής των προσπαθειών τους δεν ήταν τόσο δηκτικός και, τελικά, πιο δημοφιλής στο κοινό, από τον αριστερό κ. Τσίπρα.
Τώρα, φρέσκος από μια πολιτική στροφή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο κ. Τσίπρας καταλαμβάνει την «καυτή καρέκλα», δεσμευμένος για μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την αγορά, υπό αυστηρή ξένη επίβλεψη, την οποία μέχρι πρότινος καταδίκαζε ως προσβολή στην ελληνική εθνική κυριαρχία.
Όπως υπονοεί το ανέκδοτο, η μετριοπαθής ενσάρκωση του κ. Τσίπρα δεν έχει σωσία στην αριστερή του πτέρυγα, ανυπόμονο να τον μαστιγώσει για την υποκρισία και τον οπορτουνισμό.
Οι ακροαριστεροί αντίπαλοι στο κόμμα του, που θα μπορούσαν να πάρουν αυτό τον ρόλο, τα έσπασαν μαζί του λόγω της μεταστροφής του αλλά κέρδισαν υπερβολικά λίγες ψήφους στις γενικές εκλογές της Ελλάδας στις 20 Σεπτεμβρίου, για να μπουν στο κοινοβούλιο. Άλλοι κριτές μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν δε μιλούν, γνωρίζοντας πως το κόμμα χρωστά σε μεγάλο βαθμό τη νίκη του στα προσωπικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του κ. Τσίπρα.
Πιο συγκεκριμένα, επέδειξε ένα απαράμιλλο ταλέντο στο να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα που είναι ταυτόχρονα αντικαθεστωτικό και ικανό να κυβερνήσει την Ελλάδα, πατριωτικό και πρακτικά υπέρ του ευρώ, «φοβισμένο» αλλά που εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια του μετά τις μάχες με τους τραμπούκους πιστωτές.
Ωστόσο, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητοι σχολιαστές στην Αθήνα, καθώς και παρατηρητές της Ελλάδας στις πρωτεύουσες της ΕΕ, τονίζουν πως είναι θέμα χρόνου πριν συσσωρευτεί στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ η δυσαρέσκεια με τον κ. Τσίπρα και τους συναδέλφους του που στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις.
Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθήσει κανείς τη μοίρα του Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος κατέχει το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Ήταν ο κύριος διαπραγματευτής στις συζητήσεις με τους πιστωτές της ευρωζώνης, οι οποίες κατέληξαν στη συμφωνία του Αυγούστου να δοθεί μία διάσωση 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, η τρίτη διάσωση από τον Μάιο του 2010.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν αποκρύπτουν το γεγονός ότι συμπαθούν και σέβονται τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη νέα κυβέρνηση στις συζητήσεις για τα ψιλά γράμματα των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια της διάσωσης και να κερδηθεί το βραβείο της ελάφρυνσης χρέους τον επόμενο χρόνο.
Η τεχνογνωσία του κ. Χουλιαράκη και οι συνήθειά του να είναι ντροπαλός με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον τοποθετούν ένα ολόκληρο σύμπαν μακριά από τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον πρώην Έλληνα υπουργό Οικονομικών, που θεωρούνταν στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης ως ο πιο αφόρητα φλύαρος και εκνευριστικός άνθρωπος με τον οποίο είχαν ποτέ συνδιαλlαγεί.
Εντούτοις, είναι ακριβώς η καλή στάση του κ. Χουλιαράκη στην ευρωζώνη και η προθυμία του να τιμήσει τις υποσχέσεις για μεταρρύθμιση που μισούν πολλοί ακτιβιστές του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πονοκέφαλος για τον κ. Τσίπρα.
Αν ο κ. Χουλιαράκης γίνει στόχος και θύμα της ιδεολογικής αντιπολίτευσης που επωάζει στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα είναι κακός οιωνός για την ικανότητα του κ. Τσίπρα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις αρκετά ώστε να ικανοποιήσει τους πιστωτές της Ελλάδας. Ακόμη και αν επιβιώσει ο κ. Χουλιαράκης, υπάρχουν επιφυλάξεις για την ικανότητα και την εμπειρία άλλων υπουργών της κυβέρνησης.
Η ομάδα οικονομίας και οικονομικών φαίνεται η ισχυρότερη. Ο κ. Τσίπρας επίσης βάζει σε κάποια υπουργεία πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ που κατά το τελευταίο διάστημα έχουν φύγει από το κάποτε ισχυρό σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί θεωρούνται πιο ικανοί και πιο πρόθυμοι από τους βετεράνους του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσουν τους όρους της διάσωσης.
Με άλλους που έχουν αναλάβει θέσεις, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κάποιοι είχαν θέσεις στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, της οποίας η απερισκεψία ώθησε το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας στο χείλος της κατάρρευσης και το κράτος πίσω στην ύφεση.
Μόλις οι μεταρρυθμίσεις πάρουν νομική μορφή τις ερχόμενες εβδομάδες, θα φανεί αν όλοι οι υπουργοί έχουν το στομάχι να αντιμετωπίσουν τα κατεστημένα συμφέροντα, από τους αγρότες και τους φαρμακοποιούς μέχρι τους ολιγάρχες επιχειρηματίες και τους συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα, που εκμηδενίζουν την πρόοδο από το 2010.
Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνουν με σταθερότητα, τότε το φάντασμα του Grexit -η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη- θα επιστρέψει να στοιχειώσει την Ευρώπη, μόλις που εκείνη πίστεψε πως ο εφιάλτης πέρασε, καταλήγουν οι Financial Times.