Πτώση του τζίρου κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων (που λήγουν σήμερα) κατά 19%, διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)...







Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ τα αποτελέσματα μπορεί να είναι βελτιωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα για την περυσινή περίοδο (ο τζίρος στις εκπτώσεις του 2013 κατά την ΕΣΕΕ μειώθηκε κατά 32% σε σχέση με το 2012), «σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις για την πραγματικά επικρατούσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς».



Νωρίτερα, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ανακοίνωσε αντίστοιχη έρευνα σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις του 36% των εμπορικών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας (που πήγε καλύτερα από τις περιφερειακές αγορές) κινήθηκαν καλύτερα από το 2013, του 40% χειρότερα και του 24% στα ίδια επίπεδα.

Η ΕΣΕΕ παρουσιάζει δυσμενέστερη εικόνα επισημαίνοντας ότι:



-το 84,7% των ερωτώμενων δηλώνει ότι οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ όσον αφορά στην εμπορική κίνηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 41,3% δηλώνει πτώση της τάξης του 11 - 20%, το 25,4% μείωση πωλήσεων 21% - 30%, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξεως του 9,5% που δηλώνει πως η πτωτική τάση του τζίρου τους ξεπέρασε το 40%.



-Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (83,7%) αποτύπωσε μικρή ή ανύπαρκτη θετική επίδραση που επέφερε το άνοιγμα των καταστημάτων την 1η Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, στη τόνωση της καταναλωτικής δαπάνης.



Αντίθετα στο κέντρο της Αθήνας το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει αρκετά έως και πάρα πολύ ικανοποιημένο από την αγοραστική κίνηση της Κυριακής.



Τα βασικά συμπεράσματα από την έρευνα σύμφωνα με την ΕΣΕΕ είναι:



•Μεγάλα ποσοστά έκπτωσης που έφτασαν και το 80%. Επίσης, υπήρξαν ταμπέλες με τίτλους «τώρα ακόμη πιο φθηνά» και «Δεύτερες εκπτώσεις».



•Στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας παρατηρήθηκαν σχετικά θετικά αποτελέσματα καταναλωτικής κίνησης.



•Κόπωση του καταναλωτή λόγω της διάρκειας των εκπτώσεων με αποτέλεσμα την εξανέμιση του ενδιαφέροντός του.



•Η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων παραμένει η πιο θετική περίοδος μέσα στις εκπτώσεις.



Η μεγαλύτερη πτώση τζίρου (πάνω από 41 %) σύμφωνα με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους καταγράφεται σε Φλώρινα, Στυλίδα, Λιβαδειά, Καρπενήσι, 'Αρτα. Πτώση από 31 ως 40 % δηλώνουν οι Σύλλογοι Ηγουμενίτσας, Αιγιαλείας, Θήβας και Νάουσας. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ήταν ο τζίρος στη Γλυφάδα, το Π. Φάληρο και τα Ιωάννινα.



Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

http://planet-greece.blogspot.com/
 
Top