Αυξάνεται η ανησυχία για το πώς και πότε θα αντιδράσει η Τεχεράνη στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός της.
Το βράδυ της Τετάρτης το Ιράν προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου του, μετέδωσε το αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera News TV, επικαλούμενο έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τα πολιτικά αεροσκάφη θα πρέπει να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο επειδή θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις.
Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι ενημέρωσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου, λόγω στρατιωτικών ασκήσεων.
Ειδικότερα, η Αίγυπτος έδωσε οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα 3 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, μεσούσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Η NOTAM, μια προειδοποίηση ασφαλείας που εκδόθηκε σήμερα προς τους κυβερνήτες, αναφέρει πως η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ από τις 04.00 έως τις 07.00 ώρα Ελλάδας. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους έκδοσης της NOTAM.

«Όλες οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το FIR της Τεχεράνης. Κανένα σχέδιο πτήσης δεν θα γίνει αποδεκτό για πτήσεις πάνω από αυτήν την περιοχή», επισημαίνεται στην προειδοποίηση, που αναφέρεται σε αυτό το διάστημα τριών ωρών.

«Μια τέτοια NOTAM από την Αίγυπτο είναι πολύ ασυνήθιστη. Είναι πιθανό να πρόκειται για μια ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ και με τη σειρά της μιας ευρύτερης διαταραχής του εναέριου χώρου, την ίδια στιγμή ενδέχεται να υπάρχει άλλος λόγος», αναφέρει ο OPSGROUP, ένας οργανισμός που μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τους εναέριους κινδύνους.
Το Ιράν είχε εκδώσει ΝΟΤΑΜ και πριν από δύο ημέρες.
Παράλληλα, καθώς εκφράζονται φόβοι για γενικότερη ανάφλεξη τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Γερμανίας εξέδωσαν κατεπείγουσα οδηγία προς τους Γερμανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να εγκαταλείψουν άμεσα την χώρα.

«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί»
Η απάντηση του Ιράν θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή», τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κάνι σε ανακοίνωσή του σήμερα.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η δολοφονία Χανίγια δεν θα είχε γίνει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Παράλληλα είπε ότι η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα μπροστά στις ισραηλινές παραβιάσεις. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά το Ιράν έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να αποφύγει τη σύγκρουση στην περιοχή.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ προκειμένου να «αποφευχθεί» ένας περιφερειακός πόλεμος.
«Εάν οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο και την ανασφάλεια στην περιοχή, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να πωλούν όπλα και να στηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς», είπε ο Πεζεσκιάν στον Μακρόν, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η ιρανική προεδρία.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως η Τεχεράνη «στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και νόμων, δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλή μπροστά στις παραβιάσεις των συμφερόντων της και της ασφάλειάς της».

Αλλά και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, διαμήνυσε εκ νέου χθες πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Διπλωματικές πιέσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε χθες Τρίτη —για πρώτη φορά δημόσια— από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.
Εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι την Τρίτη για τις ελπίδες τους για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα κατευνάσει την ένταση στη Μέση Ανατολή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στο υπουργικό του συμβούλιο το Σαββατοκύριακο ότι το Ισραήλ βρίσκεται ήδη σε «πολυμέτωπο πόλεμο» με το Ιράν και τους συμμάχους του.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πιστεύουν ότι οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να μετριάσουν τα αντίποινα του Ιράν για τη δολοφονία του Χανίγια μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, ανέφερε την Τρίτη η Washington Post, ενώ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξοργίστηκε με τη χρονική συγκυρία της δολοφονίας.
Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη «κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας του Ιράν.

 
Top