Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

Ο Τζον Μερσχάιμερ, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, διάσημος Αμερικανός...

πολιτικός επιστήμονας, γνωστός για την ανάπτυξη της θεωρίας του «επιθετικού ρεαλισμού» και συγγραφέας, μαζί με τον Στίβεν Γουόλτ, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, του βιβλίου "Το Ισραηλινό Λόμπι και η Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ" (The Israel Lobby and U.S.) το 2007, περιγράφει την κατάσταση στο ισραήλ (με πλήρη δική μας γνώση το ):
«Το Ισραήλ βρίσκεται σε "βαθιά προβλήματα" μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.
Δεν διαθέτει στρατιωτικές λύσεις σε εξωτερικές απειλές, στο εσωτερικό κυριαρχεί το χάος, ο κίνδυνος για εμφύλιο πόλεμο και εξαρτάται από την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Τα προβλήματα του Ισραήλ είναι "άλυτα και σκάβουν/βυθίζονται όλο και βαθύτερα"
»

Ο καθηγητής Τζον Μερσχάιμερ, σήμερα ο μεγαλύτερος εκφραστής της "Ρεαλιστικής Σχολής" των Διεθνών Σχέσεων, ξεκαθαρίζει ποιοι είναι οι 4 παράγοντες που φέρνουν το Ισραήλ σε αδιέξοδο κι ακόμη τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου. Με εξαιρετική διαύγεια, σε λίγα λεπτά μπορούμε να κατανοήσουμε την εικόνα της κατάστασης και του αδιεξόδου στο οποίο έχουν εισέλθει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας τυφλά και πιστά το καθεστώς του Τελ Αβίβ και τα εγκλήματά του.

Σε δική μας μετάφραση βασικά σημεία της συνέντευξης του Καθηγητή Τζον Μερσχάιμερ, στην εκπομπή του Judge Napolitano "Judging Freedom":

«Αυτό που θέλετε να καταλάβετε εδώ, και νομίζω ότι είναι κάτι που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν. 

Το Ισραήλ βρίσκεται πραγματικά σε μεγάλο πρόβλημα

Σήμερα είναι πραγματικά σε μπελάδες, και το κυριότερο, δεν έχει διέξοδο

Πρώτον: απέτυχαν να νικήσουν τη Χαμάς στη Γάζα

Δεύτερο: έχουν κολλήσει στη Γάζα, σωστά; Δεν θα βγουν και θυμάσαι ότι έχουν φύγει 2005 γιατί ήταν μια σφηκοφωλιά και επέστρεψαν εκεί

Τρίτο: δεν έχουν σημαντικά μέσα για μια στρατιωτική λύση εναντίον της Χεζμπολάχ

Δεν μπορούν να νικήσουν τη Χεζμπολάχ και τι γίνεται με το Ιράν; Ακόμα κι αν πάνε σε πόλεμο με το Ιράν και εκτοξεύσουν πολλούς πυραύλους και ρουκέτες και οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ιράν προκαλούν πολλές καταστροφές, το Ιράν θα είναι ακόμα εκεί, και παρεμπιπτόντως, το Ιράν βρίσκεται σε καλό δρόμο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Άρα έχουν όλα αυτά τα εξωτερικά προβλήματα.

Κατόπιν, έχουν αυτά τα τρομερά εσωτερικά προβλήματα, τα οποία είδαμε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με αυτούς τους εννέα έφεδρους που συνελήφθησαν για ομαδικό βιασμό Παλαιστίνιου κρατούμενου.

Και σε κάθε περίπτωση... αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη φρίκη που έχουν επιφέρει οι Ισραηλινοί στους Παλαιστίνιους.

Αλλά, τέλος πάντων, αυτοί οι εννέα έφεδροι που συμμετείχαν σ' αυτόν τον ομαδικό βιασμό συνελήφθησαν και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι ακροδεξιοί έκαναν επιδρομές σε δύο διαφορετικές στρατιωτικές βάσεις και (το Ισραήλ) αναγκάστηκε να ανατρέψει αυτή τη σύλληψη και αν δεις τη συμπεριφορά της αστυνομίας και δεις τις παραστάσεις εφέδρων του IDF, όπου μερικοί από τους οποίους ενώθηκαν με τους διαδηλωτές, βλέπετε ότι οι Ισραηλινοί βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο στον δρόμο του εμφυλίου πολέμου.

Και τελικά θέλετε να καταλάβετε τι διακυβεύεται.

Αυτές τις μέρες είναι σαφές ότι το Ισραήλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν μπορούν να πολεμήσουν μόνο του αυτούς τους πολέμους. Δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι χωρίς την αμερικανική υποστήριξη.

Τους δώσαμε 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2024 σκεφτείτε μόνο αυτά τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια και θα τους βοηθήσουμε στον στρατιωτικό τους αγώνα.

Δεν χρειάστηκαν εναντίον του Ιράν στις 14 Απριλίου.

Τους δίνουμε κάθε είδους όπλα. Μας χρειάζονται. Χρειάζονται να παρέχουμε διπλωματική υποστήριξη.

Επομένως, αυτή δεν είναι ακριβώς η ανεξάρτητη χώρα που το Ισραήλ θέλει να σκέφτεται για τον εαυτό του, καθώς είναι πολύ εξαρτημένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, όταν λαμβάνετε υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, κάνετε την ερώτηση

Πώς μπορούν να βγουν από αυτή την επίθεση;

Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, να είμαστε σοβαροί; Τα κατάφεραν!

Το 1982 το έκαναν!

Το 2006 έγινε καταστροφή (από τη Χεζμπολάχ). Ο στρατός τους έχει εξαντληθεί από όσα συνέβησαν στη Γάζα, όπου δεν νίκησαν τη Χαμάς.

Θα ήταν τρελοί να τον εμπλέξουν (τον στρατό) σε εισβολή στον Λίβανο.

Ακόμα κι αν τους βοηθούσαμε, πώς θα έλυναν το πρόβλημα;

Πώς λύνουν το πρόβλημα στη Γάζα;

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι άλυτα!

Προβλήματα και σκάβουν όλο και πιο βαθιά!»

Τι δεν καταλαβαίνουμε; Τι συμφέροντα υπηρετεί το εγχώριο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα με τη "σωστή πλευρά της ιστορίας";

Για λογαριασμό ποιων και με τι αμοιβή έχουν εμπλέξει την Ελλάδα σε δύο πολέμους; Εναντίον του Ρωσικού ιμπεριαλισμού κι υποστήριξη του κοκαϊνομανή μικρού φύρερ των ουκροναζί ΚΑΙ υπέρ των βρεφοκτόνων σιωΝαζί!

Ιράν... «Δεν θα είστε ασφαλείς ούτε στα καταφύγια»!

✔️ Την συνολική αρθρογραφία στο φιλόξενο "PRESS-GR", βρίσκουμε: ΕΔΩ

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, ειδικότερα σήμερα με την εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη και θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν... 
Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
Στο "VK": ΕΔΩ
 
Top