Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Μετά τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο η Ουκρανία ανακοίνωσε πως κατέστρεψε ακόμα μία γέφυρα στο Κουρσκ, δημοσιεύοντας και σχετικό βίντεο, ενώ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε πως στέλνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία.


Την ώρα που η Ρωσία εξαπέλυε νέα επίθεση στο Κίεβο με βαλλιστικούς πυραύλους, οι ουκρανικές δυνάμεις «χτυπούσαν» άλλη μία γέφυρα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, που συνορεύει με την Ουκρανία, για να δημιουργήσει προβλήματα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ετοιμάζει η Ρωσία στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.



«Άλλη μια γέφυρα λιγότερη. Η Πολεμική Αεροπορία εξακολουθεί να πλήττει τις δυνατότητες επιμελητείας του εχθρού με αεροπορικά πλήγματα ακριβείας», δήλωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Ολεστσούκ δημοσιοποιώντας στο Telegram βίντεο από την επίθεση.







Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός ενισχύει τις θέσεις του μέσα στη ρωσική πόλη Κουρσκ και ότι κατέστρεψαν στρατηγικής σημασίας γέφυρα, από την οποία γίνεται ο ανεφοδιασμός των ρωσικών στρατευμάτων.
Το ρωσικό πλήγμα στο Κίεβο

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Κιέβου για τρίτη φορά αυτό το μήνα και, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, όλοι οι πύραυλοι καταστράφηκαν καθώς πλησίαζαν στην πόλη, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.


«Αυτό είναι ήδη το τρίτο πλήγμα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της πρωτεύουσας τον Αύγουστο, με διαλείμματα ακριβώς έξι ημερών ανάμεσα σε κάθε επίθεση», έγραψε στο Telegram ο Σέρχιι Πόπκο, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν πιθανότατα και πάλι, για τρίτη φορά στη σειρά, βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους».


Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τον τύπο των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν.


O αρχηγός της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Μίκολα Ολεστσούκ, ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου, του Σούμι και της Πολτάβα οκτώ ρωσικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πέντε από οκτώ πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας ότι κανένα από τα εν λόγω όπλα δεν βρήκε το στόχο του και ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα ούτε ζημιές.

Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν επίσης πως δεν σημειώθηκαν θύματα ούτε ζημιές στην πρωτεύουσα.

Εντούτοις ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου, Ρουσλάμ Κραβτσένκο, δήλωσε πως δύο ιδιωτικές κατιοικίες καταστράφηκαν και άλλες 16 υπέστησαν ζημιές από συντρίμμια που έπεσαν μετά τις αναχαιτίσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.


Η Λευκορωσία στέλνει στρατό στα σύνορα με την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει πάνω από 120.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη χώρα του.

Ο Λουκασένκο αντέδρασε στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος της μεθορίου με την Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

O Λουκασένκο διεμήνυσε ότι η μεθόριος έχει ναρκοθετηθεί «όπως ποτέ στο παρελθόν» κι ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις θα υποστούν τεράστιες απώλειες αν αποτολμήσουν να διασχίσουν τα σύνορα.
Αναλυτές: «Η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ ασκεί πιέσεις σε ολόκληρο το ρωσικό μέτωπο»

Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Ινστιτούτο για την Ανάλυση του Πολέμου» η επίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ ασκεί πιέσεις σε όλο το μέτωπο των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως εκτιμά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρήσει την ανακατάληψη της ρωσικής αυτής περιφέρειας, κάτι που θα απαιτήσει περισσότερες δυνάμεις και εξοπλισμό από άλλα σημεία του θεάτρου του πολέμου. Μακροπρόθεσμα ο Ρώσος πρόεδρος θα αναγκαστεί να λάβει μια απόφαση για την ανάπτυξη περισσότερων πόρων κατά μήκους της μεθορίου με την Ουκρανία, που θα επιβάλει περιορισμούς στους σχεδιασμούς του για ολόκληρο το μέτωπο, «που δεν αντιμετώπιζε προηγουμένως η Ρωσία».

«Η ουκρανική εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ και η αυξημένη ρωσική προτεραιότητα της διατήρησης του ρυθμού των επιθετικών επιχειρήσεων στην pεριφέρεια του Ντόνετσκ πιθανότατα θα επιβαρύνουν περισσότερο τα εναπομείναντα επιχειρησιακά αποθέματα της Ρωσίας και πιθανόν να αρχίσουν να επηρεάζουν την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει συνεπείς επιθετικές επιχειρήσεις σε όλο το θέατρο», αναφέρει το ISW. «Περαιτέρω ρωσικές ανακατατάξεις στην περιφέρεια Κουρσκ θα αποδυνάμωναν περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει επιθετικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική και ανατολική Ουκρανία».

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη αναδιατάξει 11 τάγματα από την περιφέρεια Kursk και τέσσερις ομάδες ρωσικών δυνάμεων από αλλού. Αυτό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική του Πούτιν για πρόκληση φθορών στους Ουκρανούς και νέα εδαφικά κέρδη, αλλά «η συνεχιζόμενη ουκρανική κατοχή του ρωσικού εδάφους θα ήταν στρατηγικό πλήγμα στην εδώ και δεκαετίες προσπάθεια του Πούτιν να εδραιώσει μια κληρονομιά σταθερότητας, ασφάλειας και γεωπολιτικής αναβίωσης της Ρωσίας».

Διαβάστε επίσης:

 
Top