Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης έχουν κατακλύσει τους δρόμους το απόγευμα της Δευτέρας στον περιβάλλοντα χώρο έξω από το συνεδριακό κέντρο στο Σικάγο, που φιλοξενεί το τετραήμερο συνέδριο των Δημοκρατικών (Democratic National Convention – DNC), και όπου αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το χρίσμα στην Κάμαλα Χάρις για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Το συνέδριο των Δημοκρατικών άρχισε στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας, και οι διαδηλώσεις, που έχουν ήδη επίσης αρχίσει, αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ώρες.
Εκτός από το ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δώσει, στην αναμενόμενη ομιλία του, την σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις, οι διαδηλωτές εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους όχι μόνο κατά της τετραετούς υποστηρικτικής πολιτικής του Μπάιντεν προς το Ισραήλ, αλλά και κατά της προφανούς έλλειψης κριτικής εκ μέρους της Χάρις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, και την άρνησή της να σχολιάσει το κινηματικό αίτημα για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Μια μέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου, ο Χατίμ Αμπουντάγιε, εκπρόσωπος του «Συνασπισμού για την πορεία στο DNC», δήλωσε ότι η ομάδα, που αποτελείται από 270 οργανώσεις από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβε αστυνομική άδεια για μια διαδρομή πορείας στο μισό μήκος της πορείας των τρεισίμισι χιλιομέτρων που ζητούσε.
Η πόλη συμφώνησε να επιτρέψει στους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στο Union Park, ακριβώς έξω από την περίμετρο ασφαλείας του συνεδριακού κέντρου. Η διαδρομή τελικά θα έχει μήκος λίγο παραπάνω από δυόμισι χιλιόμετρα, και θα γίνει μέσα από στενούς παραπλήσιους δρόμους που θα την καταστήσουν ανεπαρκή για να φιλοξενήσει τον αριθμό των διαδηλωτών που ανέμεναν τη Δευτέρα, δήλωσε ο Αμπουντάγιε.
«Όταν έρθουν αυτές οι δεκάδες χιλιάδες που περιμένουμε, ένα μίλι δεν θα τους χωρέσει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Union Park.
Τη Δευτέρα, ο 19χρονος Ρόμαν Φρίτζ, ένας από τους νεότερους αντιπροσώπους του Ουισκόνσιν, δήλωσε ότι ανησυχούσε πως η Μυστική Υπηρεσία θα κατάσχει το κασκόλ του, αποτυπωμένο με το παραδοσιακό παλαιστινιακό μοτίβο κεφίγιε, όταν έφτασε στην επίσημη συγκέντρωση.
Ο Φρίτζ δήλωσε ότι σκόπευε να συμμετάσχει στην «πορεία στο DNC», αλλά δεν είχε σχέδια να διαταράξει τις επίσημες εκδηλώσεις αργότερα.
«Είναι απλά το σωστό να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους, ειδικά τα παιδιά. Χιλιάδες και χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν», δήλωσε.
Ο Φρίτζ πρόσθεσε ότι υποστήριξε τη Χάρις ως υποψήφια για να νικήσει τον Τραμπ, αλλά δεν θα την ψήφιζε, δεδομένης της υποστήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Ισραήλ.
«Υποστηρίζω την Κάμαλα ως υποψήφια, αλλά δεν μπορώ να την ψηφίσω, δεδομένης της έλλειψης συγκεκριμένης πολιτικής για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και πραγματική κατάπαυση του πυρός».

Όπως και το 1968

Χιλιάδες αντιπολεμικοί διαδηλωτές διαδηλώνουν λίγα τετράγωνα μακριά από το σημείο όπου οι Δημοκρατικοί θα πραγματοποιήσουν το εθνικό τους συνέδριο στο Σικάγο τη Δευτέρα, θυμίζοντας την χρονιά που οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους κατά του πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βιετνάμ το 1968.
Οι διαδηλώσεις για το Βιετνάμ τότε κατέληξαν σε βίαια επεισόδια, όταν περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το συνέδριο, όπου καλούσαν τον τότε υποψήφιο Χιούμπερτ Χάμφρεϊ να βάλει τέλος στον πόλεμο.
Παρομοίως, τη Δευτέρα, η «Πορεία στο DNC» θα διαμαρτυρηθεί για τη 10μηνη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και την προμήθεια όπλων στο Ισραήλ από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
«Υπάρχει ένας πόλεμος. Το DNC γίνεται στο Σικάγο. Αλλά νομίζω ότι οι ομοιότητες τελειώνουν κάπως εκεί», δήλωσε ο Κόμπι Γκίλροι, συμπρόεδρος της «Πορείας στο DNC».
 
Top