Στα δικαστήρια οδηγούν οι New York Times την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της μη ανταπόκρισης του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των μηνυμάτων μεταξύ της προέδρου του Ursula von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Albert Bourla.


Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες για την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες στο διαδίκτυο
Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο POLITICO.
Οι New York Times αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση.
Σε ξεχωριστή δήλωση αναφέρθηκε:

«Οι Times υποβάλλουν πολλά αιτήματα για ελευθερία πληροφοριών και διατηρεί ενεργό φάκελο.
Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτήν τη στιγμή το θέμα αυτής της μήνυσης».
Φυσικά, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απήντησε σχετικώς.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η μήνυση σχετίζεται με έρευνα από τον Ιανουάριο του 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emily O'Reilly, η οποία εντόπισε κακοδιοίκηση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Επιτροπής να παρουσιάσει τα γραπτά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της Ursula von der Leyen και του CEO της Pfizer Albert Bourla μετά από αίτημα δημόσιας πρόσβασης του δημοσιογράφου του netzpolitik.org, Alexander Fanta.
Η έρευνα του Διαμεσολαβητή διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της Προέδρου να αναζητήσει μηνύματα κειμένου.
Σε απάντηση, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της ΕΕ, Věra Jourová, ισχυρίστηκε ότι τα μηνύματα μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «μικρής διάρκειας και της εφήμερης φύσης τους».
Προηγουμένως, η γερμανική εφημερίδα Bild είχε καταθέσει σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων για την COVID-19 που κατασκευάστηκαν από την Pfizer/BioNTech και την AstraZeneca.
Παρότι αρκετές από τις αναφορές της απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, η Bild -η οποία όπως και το POLITICO ανήκει στον εκδότη Axel Springer- έλαβε ορισμένα έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας μέσω email που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020.

Το χρονικό

Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά τα γραπτά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της von der Leyen και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Albert Bourla, κατά την προετοιμασία της μεγαλύτερης σύμβασης προμήθειας εμβολίων της ΕΕ - για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων BioNTech/Pfizer.
Η συμφωνία θα άξιζε έως και 35 δισεκατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοζόταν πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές των εμβολίων που διέρρευσαν.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ κατηγόρησε την Επιτροπή για κακοδιοίκηση επειδή δεν δημοσιοποίησε τα μηνύματα σε αίτημα για την ελευθερία της πληροφόρησης.
Χωρίς να επιβεβαιώσει την ύπαρξη των κειμένων, η Επιτροπή υποστήριξε στην απάντησή της ότι "βραχύβια, εφήμερα έγγραφα δεν φυλάσσονται".
Είπε ότι η αναζήτηση των γραπτών μηνυμάτων δεν είχε δώσει κανένα αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση στην οποία ανέφερε ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της von der Leyen στις συνομιλίες σχετικά με τη σύμβαση της Pfizer.

Οι αστοχίες της von der Leyen

Το παρατηρητήριο του προϋπολογισμού διαπίστωσε ότι η επικεφαλής της ΕΕ παρέκκλινε από το εγχειρίδιο που είχε καθιερωθεί σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια, προκειμένου να καταρτίσει προσωπικά μια προκαταρκτική συμφωνία με την αμερικανική πολυεθνική, αντί να βασιστεί σε κοινές διαπραγματευτικές ομάδες.
Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη σύμβαση, η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει στο δικαστήριο οποιαδήποτε έγγραφα σχετικά με τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Με αφορμή την ανακοίνωση, η βελγίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Kathleen van Brempt δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστούν "διάφορες πτυχές" της σύμβασης της Pfizer, συμπεριλαμβανομένων "των γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο ίχνος των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων σε πρώτο βαθμό".
Η ευρωβουλευτής προεδρεύει της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το COVID-19.
Τόσο ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ όσο και ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής, όπου απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των γραπτών μηνυμάτων.
"Η επιτροπή [COVID-19] θα παρακολουθεί την υπόθεση αυτή με μεγάλη προσοχή", δήλωσε η van Brempt.

Αξιωματούχος του τμήματος υγείας της ΕΕ δήλωσε ότι η Επιτροπή "δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο σε αυτό το στάδιο".

www.bankingnews.gr
 
Top