Χιλιάδες διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες σε συνθήκες παγετού, στα συντρίμμια των χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις της Δευτέρας (6/2) που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 5.100 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία - ένας τραγικός απολογισμός που αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Καθώς δεκάδες χώρες έστειλαν ομάδες διάσωσης για να συνδράμουν στις έρευνες, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ με διαφορά εννέα ωρών, μια από τις φονικότερες φυσικές καταστροφές του αιώνα, μπορεί να αυξηθεί κατά χιλιάδες.

Η προσπάθεια διάσωσης περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη θέση της ζώνης του σεισμού, σε μια περιοχή που ήδη επιβαρύνεται από τον πόλεμο και την προσφυγική κρίση και εκτείνεται μεταξύ εδαφών που ελέγχονται από την κυβέρνηση Άσαντ και την αντιπολίτευση στη Συρία.

Πηγή: New York Times / U.S. Geological Survey (Σεισμοί), WorldPop (Πυκνότητα πληθυσμού)

Το μοναδικό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας που έχει εγκριθεί από τον ΟΗΕ για τη μεταφορά διεθνούς βοήθειας στη Συρία είναι κλειστό λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στους γύρω δρόμους, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Η Συρία δεν μπορεί να λάβει άμεση βοήθεια από πολλές χώρες λόγω των κυρώσεων κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις και οι δεκάδες μετασεισμοί ισοπέδωσαν μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της νότιας Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, ιδιαίτερα ευάλωτη στη σεισμική δραστηριότητα, καθώς τα περισσότερα κτίρια ήταν παλιάς κατασκευής και με σκελετό από σκυρόδερμα.


Οι υποδομές στη βόρεια Συρία ήταν ήδη διαλυμένες μετά από χρόνια αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του 12ετούς εμφυλίου.


Οι δύο σεισμοι σημειώθηκαν κατά μήκος της ίδιας γραμμής ρήγματος, με διαφορά περίπου 95 χιλιομέτρως ως προς το επίκεντρο.


Πηγή: New York Times

Περισσότερα από 5.600 κτίρια καταστράφηκαν μόνο στην Τουρκία μετά τον αρχικό σεισμό, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις.


Πηγή: New York Times


 
Top