Η Ρωσία καλωσόρισε τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.

Η Κίνα ζητά γενική κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο ενός σχεδίου 12 σημείων σε σχέση με τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

«Η νέα εδαφική πραγματικότητα»
«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα (…) Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» στην Ουκρανία, δήλωσε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στη μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – καθώς και της Κριμαίας.

Η Ουκρανία απέρριψε τις προτάσεις της Κίνας εκτός αν περιλαμβάνουν την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα του 1991 – όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση – αν και το Κίεβο ανέφερε επίσης ότι είναι ανοιχτό να συζητήσει μέρη του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου αντέδρασαν επίσης ψυχρά στις κινεζικές προτάσεις, με το ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι το Πεκίνο δεν έχει αρκετή αξιοπιστία ως συνομιλητής λόγω των στενών του δεσμών με την Ρωσία.


 
Top