Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023.

Η Κίνα λέει ότι οι ΗΠΑ πέταξαν αερόστατα διά μέσω του εναέριου χώρου της περισσότερες από 10 φορές
Το Πεκίνο λέει ότι οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του 2022. Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι έστειλαν μπαλόνια πάνω από την Κίνα


ΠΕΚΙΝΟ — Η Κίνα ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν πετάξει αερόστατα σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της περισσότερες από 10 φορές από τις αρχές του 2022, ρίχνοντας λάδι σε μια κλιμακούμενη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών που έχει εκτροχιάσει τις προσπάθειες επαναφοράς των σχέσεων-όπως μεταδίδει ο Brian Spegele για τη The Wall Street Journal.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε σε καθημερινή ενημέρωση τύπου τη Δευτέρα ότι αερόστατα των ΗΠΑ πετούσαν τακτικά στον εναέριο χώρο άλλων χωρών χωρίς άδεια. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα διατυπώνει τέτοια κατηγορία αφότου ένα ύποπτο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης εντοπίστηκε πάνω από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα και αργότερα καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να αλλάξουν τρόπους και να προβληματιστούν για τον εαυτό τους και όχι να συκοφαντούν και να υποκινήσουν αντιπαράθεση», είπε ο κ. Wang στους δημοσιογράφους.


Ο κ. Wang δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς απάντησε η Κίνα στις υποτιθέμενες πτήσεις με αερόστατο των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, πέρα ​​από το ότι η Κίνα είχε αντιμετωπίσει το θέμα υπεύθυνα και επαγγελματικά. Είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενεργήσει παράνομα, χωρίς να διευκρινίσει ποιους νόμους μπορεί να παραβίασαν τα μπαλόνια και με ποιον τρόπο.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί αερόστατα παρακολούθησης πάνω από τη ΛΔΚ είναι ψευδής», δήλωσε τη Δευτέρα η Adrienne Watson, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αναφερόμενη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. «Αυτό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κίνας που προσπαθεί να ελέγξει τις ζημιές».

Ο John Kirby, ο συντονιστής του NSC για τις στρατηγικές επικοινωνίες, απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του Πεκίνου για εναέριες επιδρομές των ΗΠΑ στην Κίνα ως «απλώς δεν είναι αλήθεια».


«Δεν πετάμε μπαλόνια πάνω από την Κίνα», είπε ο κ. Kirby στο MSNBC.

Όσον αφορά τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Kirby άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχαν εμπορικούς ή ακαδημαϊκούς σκοπούς και ενδεχομένως να μην ήταν κακόβουλα.

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν εντελώς καλοήθεις και απολύτως εξηγήσιμοι λόγοι για τους οποίους αυτά τα αντικείμενα πετούν εκεί ψηλά», είπε.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα πει ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά καταρρίπτοντας το κινεζικό αερόστατο, το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε ως πολιτικό αερόστατο για την έρευνα καιρού που έσκασε εκτός πορείας.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν αυτή την εξήγηση και λένε ότι είναι βέβαιοι ότι το αερόστατο ήταν για σκοπούς επιτήρησης και ότι πέταξε πάνω από πολλές ευαίσθητες τοποθεσίες στις Η.Π.Α.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ κατέρριψαν τρία επιπλέον άγνωστα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός στην Alaska και ενός πάνω από τη λίμνη Huron, επιπλέον ενός άλλου στην επικράτεια Yukon του Καναδά.

Ερωτηθείς για αυτά τα αντικείμενα τη Δευτέρα, ο κ. Wang αρνήθηκε να πει εάν κάποιο από αυτά ήταν από την Κίνα.

Η Ιαπωνία τώρα δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμη να καταρρίψει ξένα μπαλόνια που εμφανίζονται στην επικράτειά της, αφού επιβεβαίωσε ότι έχει παρακολουθήσει τρία αερόστατα μεγάλου υψομέτρου τα τελευταία χρόνια.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ένα ιαπωνικό αναγνωριστικό αεροπλάνο παρακολούθησε ένα αερόστατο καθώς περνούσε κοντά στο νότιο νησί Kyushu. Μπαλόνια εντοπίστηκαν επίσης πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία το 2020 και το 2021, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η Ιαπωνία δεν προσδιόρισε από πού πίστευε ότι προέρχονταν τα μπαλόνια ή τον σκοπό τους.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε τη Δευτέρα να σχολιάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά είπε ότι η Ιαπωνία έχει την επιλογή να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των μπαλονιών εάν χρειαστεί. Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου εάν το Τόκιο μπορεί να χρειαστεί αμερικανικά αεροσκάφη F-22 για να καταρρίψουν μπαλόνια επειδή μπορούν να λειτουργήσουν σε μεγάλα υψόμετρα, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Ιαπωνία δεν περίμενε να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Ξεχωριστά, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Wang Yi, θα δώσει ομιλία στη Munich Security Conference κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ευρώπη που αρχίζει την Τρίτη. Ο κ. Wang θα επισκεφθεί επίσης τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ανέφερε το υπουργείο.

Οι ισχυρισμοί του Πεκίνου φάνηκε να σηματοδοτούν μια αλλαγή στρατηγικής. Όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του ύποπτου κινεζικού μπαλονιού επιτήρησης, λίγο πριν από ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Πεκίνο από τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, η Κίνα εξέφρασε τη λύπη της για το θέμα. Το ταξίδι ακυρώθηκε.

Παρόλο που οι προσδοκίες ήταν χαμηλές για την επίσκεψη του κ. Blinken, το ταξίδι παρόλα αυτά θα πρόσφερε την ευκαιρία να βάλουμε έναν λόγο κάτω από τους δεσμούς και να επικοινωνήσουμε απευθείας με την Κίνα στα υψηλότερα επίπεδα για ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, όπως η Ταϊβάν.

Ακόμη και αφού οι ΗΠΑ ακύρωσαν το ταξίδι του κ. Blinken, η Κίνα ως επί το πλείστον δεν προχώρησε στην επίθεση με τις δημόσιες απαντήσεις της, σηματοδοτώντας την επιθυμία να αφήσει πίσω της το περιστατικό. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σχετικά σύντομες δηλώσεις για το θέμα την περασμένη εβδομάδα.


Τα σχόλια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα σηματοδοτούσαν μια πιθανή επιστροφή στο πιο επιθετικό αντι-ΗΠΑ ύφος, μία γλώσσα που προηγουμένως είχε γίνει βασικό στοιχείο της κινεζικής διπλωματικής ρητορικής υπό τον ηγέτη Xi Jinping.

«Πόσα κατασκοπευτικά μπαλόνια έχουν απελευθερώσει οι ΗΠΑ στον κόσμο; Στην καρδιά τους, οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά», είπε ο κ. Wang. «Είναι σαφές σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα ποια είναι η μεγαλύτερη αυτοκρατορία κατασκοπείας και επιτήρησης στον κόσμο».
 
Top