Μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε, τις οξείες αντιδράσεις αλλά και τις 103 υπογραφές βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο με το οποίο ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της Δικτατορίας (ΣΦΕΑ) ζητούσε να ανακληθεί η παρασημοφόρηση του Ν. Μέρτζου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και ακύρωσε την απόφαση απονομής του παράσημου «Aνώτερος Tαξιάρχης του Tάγματος του Φοίνικος». 
Με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδη, Μ. Μπαλαούρα και Ν. Μανιού μαζεύτηκαν 103 υπογραφές στήριξης στο ψήφισμα του ΣΦΕΑ. Το βράδυ της Πέμπτης, ακυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η βράβευση του Ν. Μέρτζου.
Ο  Ν. Μέρτζος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της χούντας και  η απόφαση του Πρ. Παυλόπουλου, μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά,  να του απονείμει το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα είχε προκαλέσει ομόθυμες αντιδράσεις από κόμματα και οργανώσεις, αλλά κυρίως από πρώην αντιστασιακούς και διωχθέντες από την δικτατορία.
-----------------------
Giannis Efstathiou
Συγχαρητήρια στον Προκόπη Παυλόπουλο που βρήκε το θάρρος να πάρει πίσω τη βράβευση του μέλους της Συμβουλευτικής της χούντας Μέρτζου, την οποία του είχε εισηγηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα περισσότερα συγχαρητήρια όμως αξίζουν στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Παιδείας Θεμη Δημητρακόπουλου που ξεκίνησε το μοναχικό και φαινομενικά χαμένο εκ των προτέρων αγώνα του και κινώντας γη και ουρανό -απειλώντας και με παραίτηση- πέτυχε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο!!! Συμπέρασμα;;; Οποιος αγωνίζεται, τα καταφέρνει... Οποιος κάθεται στον καναπέ, υφίσταται τις συνέπειες...
---------------------------------
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
 
Top