της Άννας Κανδύλη

Λύση στο ζήτημα που τέθηκε από τους δανειστές μας, οι οποίοι «απείλησαν» με μπλοκάρισμα της δόσης αν δεν «ξεπεραστεί» το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παρέπεμπε συνολικά 9 άτομα για τη πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ την περίοδο 2013-2014, φαίνεται να δίνει ο Άρειος Πάγος.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προχώρησε στην αναίρεση του βουλεύματος που έστελνε σε δίκη 3 μέλη του ΔΣ του Ταμείου για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Το θέμα είχε τεθεί και στο τελευταίο Eurogroup, καθώς οι τρεις από τους εμπειρογνώμονες ήταν Ευρωπαίοι τεχνοκράτες με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας.

Η αναίρεση

Σύμφωνα με τον κ. Βουρλιώτη, το βούλευμα πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας», αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης» που σύμφωνα με νομικούς κύκλους σχετίζεται με τη διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, η οποία προβλέπει ότι: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Το αίτημα αναίρεσης του βουλεύματος κατατέθηκε πριν 10 ημέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τους δικηγόρους Αλ. Λυκουρέζο, Ι. Γιαννίδη και Ν. Πατεράκη.

 
Top