Ξέσπασε «ιερός πόλεμος» μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης για το αν θα περιέχεται στη διδακτική ύλη των Θρησκευτικών το τραγούδι «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου και άλλα δύο τραγούδια.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωση ως απάντηση στα χθεσινά ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι η Ιερά Σύνοδος παρεμβαίνει στο μάθημα των Θρησκευτικών κόβοντας από τη διδασκαλία τραγούδια του Άσιμου, της Ριάνα, του Διονύση Σαββόπουλου, ένα παραμύθι και μια γελοιογραφία του Economist.

Εκπρόσωπος Ιερώνυμου: «Ισχύει στο ακέραιο η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου στη Σύνοδο»

Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Χάρης Κονιδάρης, μιλώντας στο real.gr δήλωσε ότι «Ισχύει στο ακέραιο η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου στη χθεσινή Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Ελλάδος, με βάση την εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας, Εφραίμ».

«Με βάση την εισήγηση αυτή έχουν καταργηθεί από την διδασκαλία των Θρησκευτικών:

- Οι στίχοι από το "Ο Μπαγάσας" του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…)

- Η "Συννεφούλα", του Σαββόπουλου

- Το τραγούδι "Umbrella" της Ριάνα

-Και μια γελοιογραφία του Economist που απεικόνιζε ένα πεδίο μάχης, ερείπια, νεκρούς και έναν επιζώντα που αναφέρει: "Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός"

Όλα αυτά με βάση τα συμπεράσματα του διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία τα οποία έχουν αποτυπωθεί με καθαρότητα και σαφήνεια», αναφέρει ο Κονιδάρης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών.

Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα («Συννεφούλα») εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60).

Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν.

Συνεπώς, τα περί υπογραφής «θρησκευτικού μνημονίου» και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης.

Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

ΠΗΓΗ: Real.gr

 
Top